Stijgend aantal deelnemers voor Lede Creatief

Annie Warnez : ‘Kantklossen is meer dan een passie’

Annie Warnez Foto: rudi de koker

Lede - Kantwerkster Annie Warnez is één van de 34 amateurkunstenaars die komend weekend in De Bron hun creativiteit tonen.

Voor kantwerkster Annie Warnez (70) is het de 18de keer dat ze deelneemt aan de week van de amateurkunsten. Daarmee is ze tevens recordhouder. Al in 1976 begon ze met haar hobby, die in de loop der jaren is uitgegroeid tot meer dan een passie. Kant heeft nog nauwelijks geheimen voor haar, al leert ze nog graag bij, vertelt ze, terwijl enkele fotoalbums de revue passeren. ‘Academie heb ik nooit gedaan, ik leerde het vak in de kantscholen van Wetteren, Aalst en Geraardsbergen.’ Waaiers zijn haar specialiteit. Fier toont ze enkele exemplaren. ‘Deze hier, bijvoorbeeld, aan deze waaier heb ik zes maanden gewerkt.’

Ze bladert door de Art Nouveau, de Chantilly, het Brugs bloemwerk of de Stropkant alsof het een lentewandeling betreft. Echtgenoot Hendrik helpt ook een handje mee : hij maakt de ‘frames’. Waar ze de thema’s haalt? ‘Uit een schilderij of een foto, ik teken de grote lijnen en de rest volgt vanzelf.’ Of ze zonder zou kunnen? ‘Absoluut niet,’ klinkt het vastberaden, ‘kantwerk is mijn leven, hoewel ik niets verkoop van wat ik maak, maar ik doe dit voor mezelf. Zeg maar gerust dat ik er aan verslaafd ben,’ bevestigt Annie. Haar komende ambitie? ‘Ik ben nu aan 76 afgewerkte waaiers, ik ga voor de 100. Misschien kom ik daarmee in het Guinness boek’, lacht ze.
 

Hoedenmaakster
Even creatief bezig en eveneens vertegenwoordigd in De Bron is dochter Annick Messely : zij maakt hoeden. Drie jaar geleden leerde ze het vak, volgde les in het Gentse. ‘De microbe kreeg ik te pakken bij een bezoek aan een rommelmarkt. Ik dacht : wat hier ligt, dat kan ik ook maken. En zo is het begonnen’, laat Annick noteren. Naast de hoeden zelf, maakt Annick ook de nodige accessoires.
 

Gastdeelnemers
Niet zonder enige fierheid kunnen de organisatoren dit jaar een record van 34 deelnemers aankondigen. Onder hen diverse schilders olieverf en aquarel, maar ook juwelenmaaksters, kaligrafie, fotografie en decoratie. Ook vier gastdeelnemers zijn van de partij : Amici Cantores. Lyceum Aalst met tekeningen van de leerlingen, Gezinsbond Crefi en Jeugdhuis Leeuwerik met animatie, kapsalon en grime. Bovendien is er zaterdag in de bovenzaal van De Bron een speelgoedbeurs (16-18u)
 

Lede Creatief, De Bron, zaterdag 4 mei 14-18u, zondag 5 mei 10-12 en 14-18u
Organisatie : Culturele Raad Lede. Info Cultuurdienst 053/60.68.60 en Hubert Topke 053/41.47.40
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio