‘Grootste ruildag van het land’

14de ruildag devotionalia in De Bron

14de ruildag devotionalia in De Bron

Gabriel Van den Nest en Marc Schockaert Foto: rudi de koker

Lede - Op zondag 26 mei kunnen de liefhebbers van heiligenprentjes, wijwatervaatjes, litanieën of andere religieuze hebbedingetjes opnieuw een hele voormiddag hun hart ophalen in De Bron.

In de verzamelnaam ‘devotionalia’ zit het woordje ‘devotie’ vervat. Meer dan 35 verzamelaars uit alle streken van het land, zelfs uit Frankrijk en Nederland, zullen op 26 mei in totaal een 70 tal tafels uitstallen waarop ze de wijwatervaatjes, religieuze boeken, kruisbeelden, vaantjes, en nog veel meer te koop aanbieden.
 

Organisator van de grote ruildag is Heemschut. Meer bepaald Marc Schockaert en Gabriel Van den Nest, zijn de drijvende krachten achter het initiatief dat in 2000 voor de eerste keer het levenslicht zag. ‘Dit zijn steendrukken waarvan prentjes allerhande werden gedrukt,’ toont Gabriel. ‘Honderd jaar oud, maar kijk eens met welk een vaardigheid de kleuren en vooral de decoraties zijn getekend.’ Collega Marc Schockaert treedt hem bij terwijl hij enkele oude Duitse bedevaartvaantjes boven haalt. ‘Dit is puur vakmanschap,’ bewondert hij.
 

Al spoedig verschijnt er ook een relikwiekastje (‘met nog echte hosties erin’), en een kunstig missaal uit het begin van de vorige eeuw. Ook de revue passerend : enkele oude doodsprentjes, waaronder dit van een Aalsters begijntje (+1859) en het doodsprentje van Franciscus Peleman (+1880), in 1847 nog pastoor geweest in Oordegem.
Het moge duidelijk zijn : hier zijn gepassioneerde kenners aan het werk die samen met hun medewerkers van Heemschut opnieuw een succes zullen maken van de 14de ruildag. ‘Om 7 uur ’s morgens openen we, maar om 6 uur staan ze al voor de deur,’ besluiten de vrienden. ‘En niet vergeten : dit is de grootste ruilbeurs van dovotionalia in België.’
Ruildag devotionalia + tentoonstelling. De Bron,zondag 26 mei, 7 tot 13u. Toegang : 1 euro. Info : Marc Schockaert 053/80.24.60; Gabriel Van den Nest 053/80.92.26.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio