Omvangrijk programma officieel voorgesteld

Mariaal jubeljaar 2014 moet voltreffer worden

Mariaal jubeljaar 2014 moet voltreffer worden

Regisseur Carl Deckers, burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V), deken Eric De Leenheer en Luc Rasschaert Foto: rudi de koker

Lede - Onder de 25 activiteiten rondom 600 jaar Mariaverering zijn de tocht van Keulen naar Lede en de jubelprocessie op 4 mei 2014 de blikvangers.

Geschiedenis
De geschiedenis van het Mariabeeld is alom bekend : op het einde van de 14de eeuw trok de jonge Ledenaar Mathias Van den Nest naar Keulen. Uit dankbaarheid aan zijn vroegere dorp schonk hij een piëta die op 4 mei 1414 in Lede arriveerde. Vrij snel werden miraculeuze krachten aan het beeld toegeschreven en ontstond een wijdverbreide devotie.
 

Uitstraling
‘De viering van 600 jaar ‘Zoete Nood Gods’ moet zowel een religieus, een cultureel historisch, als een eigentijds evenement zijn waarvan de uitstraling tot ver buiten Lede reikt.’ Zo klonk het in de toespraken van deken Eric De Leenheer, Luc Rasschaert van het processiecomité en burgemeester Roland Uyttendaele (CD&V) tijdens de academische zitting waarop het programma officieel werd voorgesteld. Een programma waaraan tal van verenigingen en honderden vrijwilligers hun medewerking verlenen. Een 25 koppig jubelcomité moet voor een goede coördinatie zorgen.
 

Poëzieommegang
Start van het jubeljaar is het weekend van 14 en 15 september, met een concert, een lasershow en een openingseucharistie. Een week later wordt een ‘poëzieommegang’ ingehuldigd. Eigentijdse gedichten zullen een vaste plaats krijgen aan elk van de zeven kapelletjes. Ook een brochure zal beschikbaar zijn.
 

Gastsprekers
Verder is er op 2 maart een rechtstreekse TV mis, komt er een speciale postzegel en ook de scholen worden bij het project betrokken. ‘Ondermeer de Duitse rockgroep ‘Good weather forecast’, moet zeker de jeugd kunnen aanspreken,’ klinkt het. Met als gastsprekers kardinaal Danneels, monseigneur Leonard en René Stockman, generale overste van de Broeders van Liefde zijn geloofsavonden gepland.
 

Van Keulen naar jubelstoet
Hoogtepunt wordt uiteraard de jubelstoet op 4 mei 2014. Hiervoor wordt officieel verbroederd met de stad Keulen. Daar wordt immers de start gegeven voor de tocht met paard en kar, richting Lede. De afreis voor de tocht van 250 km, gebeurt op 21 april. Eenmaal terug in Lede, zal de piëta officieel worden ingehaald. Niet minder dan 875 figuranten, muziekkorpsen, vlaggengroepen, zangkoren, praalwagens en Mariabeelden uit de Vlaamse provincies zullen de stoet opluisteren. Dit alles in de regie van Carl Deckers, de man die reeds tal van grote evenementen regisseerde.
 

Op 29 juni zingen de koren van Groot-Lede een speciaal gecomponeerde Mariacantate, op tekst van Professor Peter Schmidt en muziek van professor Kristiaan Van Ingelgem. Ook krijgt de Sint Martinuskerk een nieuw en eigentijds glasraam. Het jaar wordt op 15 september 2014 besloten met een liturgische zangavond. Een week voordien zullen de vijf dorpskerken hun eigen religieuze kunstschatten tentoon stellen.
Het volledige programma is vanaf 24/5 te raadplegen op www.marialeprocessie.be  


 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio