Wachtdienst bellen kost geld

Opglabbeek / Meeuwen-Gruitrode / Bree - De dokter van wacht in de wachtzone Meeuwen-Gruitrode/Bree contacteren via het nummer 0903 39 669 kost geld. "Dit betreft een nummer dat betalend is. De kostprijs is per minuut 1,50 euro, een schande", zegt Jan Schonkeren (MG).

Inwoners kunnen de dokter van wacht in de wachtzone Meeuwen-Gruitrode/Bree contaceren via het nummer 0903 39 669.  "Dit betreft een nummer van mediwacht.be, een dienst van Domus Medica, zijnde een Belgische VZW opgericht in 2006. Het nummer wordt beheerd door een service dienstverlener en is betalend.  Enig opzoekingswerk leert dat de kostprijs per minuut 1,50 euro  (incl. btw) bedraagt", zegt Schonkeren (MG)

"Wanneer men dit nummer vormt, wordt men bevraagd om daarna te worden doorgeschakeld met de dokter van wacht of te worden doorverwezen naar een spoedgevallendienst. Er werden ons twee afzonderlijke gevallen gemeld waarbij de betrokkenen de indruk hadden dat men “zo lang mogelijk aan de praat gehouden werd” alvorens te worden doorverwezen. In het ene geval werd doorverbonden met de huisarts van dienst, in het tweede geval werd men verwezen naar de dichtstbij zijnde spoedgevallen dienst."

Enige tijd later dan stelden de betrokkenen op hun telefoonrekening vast dat zij voor hun oproep respectievelijk 8,27 en 12,40 Eur dienden te betalen. "Niet alleen vinden wij het schandalig dat men moet betalen vooraleer men doorverbonden wordt met een huisarts van dienst of een spoedgevallendienst. Ook stelt zich een medisch/ethisch probleem. Uit zeer welingelichte bron vernemen wij namelijk dat men bij een dergelijke oproep terecht komt bij een niet medisch geschoolde call-taker. Begrijpe wie kan?"

Dat verschillende artsen uit de wachtkring Meeuwen-Gruitrode/Bree tegen de implementatie van het systeem waren omdat het bestaande systeem perfect voldeed en er tevens de indruk bestond dat er “teveel geldklopperij” mee gemoeid was, stoort Schonkeren nog meer. 

"Kunnen we onze inwoners informeren dat het bellen naar de huisarts van dienst via het nummer 0903 39 669 een dure grap kan zijn, zeker wanneer men weet dat in verschillende omliggende gemeenten het bereiken van de huisarts van dienst nog steeds kan via andere gratis kanalen", aldus nog Schonkeren. MG vraagt dat hieraan een mededeling zou gewijd worden in het gemeentelijk informatieblad.   

Schepen Lydia Jacobs sluit zich aan bij deze motivering en rekent er op dat de dokters hun patiënt een betaalbare oplossing zullen aanbieden. "Er wordt een oproep gepubliceerd in het gemeentelijk infoblad om de inwoners attent op te maken op het betalend oproepnummer. We rekenen er op dat de hogere overheid het nationaal oproepnummer voor dokters van wacht snel installeert", besloot Jacobs. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio