Brouwerij Kerkom stelt strafste bier van Limburg voor

Winterkoninkske Grand Cru is bier met 13% alcohol

Winterkoninkske Grand Cru is bier met 13% alcohol

Foto: Ralf Eicker

Sint-Truiden - Brouwerij Kerkom pakt uit met een nieuw bier: Winterkoninkske Grand Cru. Met zijn 13% alcohol is de zwarte parel het strafste bier van Limburg. 'Het is een ideaal biertje bij wild of om sauzen mee te maken', zegt brouwer Marc Limet.

De brouwer wil elk jaar een speciaal biertje uitbrengen. 'Deze keer is het een heel zwaar bier geworden, een idee waar ik al tien jaar mee rondloop. Meer nog, het is het zwaarste bier van Limburg', zegt hij. Om zo'n zwaar bier te brouwen moest Marc Limet verschillende soorten gist samenbrengen. 'Ik heb bier- en champagnegist moeten gebruiken', legt hij uit. 'Want met gewone gist kan je niet zwaarder dan 10% brouwen. Het was voor mij wel een voorwaarde dat het bier goed drinkbaar moest blijven en dat het smaak heeft, ondanks het hoge alcoholpercentage', zegt Marc over zijn tiende bier in Kerkom.
En dat lijkt erg goed gelukt te zijn, wat we zelf konden vaststellen. 'Het Winterkoninkske Grand Cru is heel aromatisch. Als je een flesje opent, komen de donkere mouten van koffie en chocolade je tegemoet. Je proeft de wat zoete smaak van koffie en chocolade ook, met een toets van rozijnen. Het bier is uiterst geschikt bij wild en om sauzen mee te maken. Je kan het ook als dessertbier drinken', zegt Marc Limet.

De brouwer heeft in eerste instantie 3.500 liter gebrouwen van de zwarte parel. 'We gaan het elk jaar vanaf november brouwen en op is op', zegt hij. 'Je kan het bier in de brouwerij verkrijgen, enkel in flessen van 75 cl. Eén fles kost 6,5 euro. Daarna kan je het ook in de winkels krijgen', besluit Marc Limet.
Tijdens de voorstelling van het bier werd ook het boek '100x proeven van straffe streekbieren' voorgesteld waarin Bruno Loockx de straffe verhalen zoekt achter de Vlaamse streekbieren.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio