Burgemeester Vandenhove verkozen tot voorzitter nationaal veiligheidsforum

Sint-Truiden - Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) is verkozen als nieuwe voorzitter van de vzw Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden (BFPVS). Hij volgt burgemeester Philippe Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek op.

Ludwig Vandenhove is bij de verkiezingen van 13 juni niet herverkozen als kamerlid, maar hij heeft nu wel een nieuwe functie te pakken. Hij is door de algemene vergadering van het BFPVS unaniem verkozen als nieuwe voorzitter.

De vzw BFPVS is in 1995 opgericht onder impuls van de vijf grote steden Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent en Luik. Daarna zijn ook kleinere en middelgrote steden toegetreden.

De hoofdopdracht van de BFPVS is overleg te organiseren tussen de lokale beleidsmakers en de professionals op het terrein over de centrale rol van gemeenten en steden op het vlak van criminaliteitspreventie en veiligheidsbeleid.

Er wordt ook aan belangenbehartiging gedaan naar de federale overheid en de gemeenschappen en gewesten toe. 'Die laatste taak, met de aan de gang zijnde onderhandelingen voor een nieuwe federale regering, heeft nu absolute prioriteit', zegt Ludwig Vandenhove. 'Gemeenten en steden die een preventie- en/of veiligheidscontract hebben, leven op dit ogenblik met de onzekerheid of dit zal verlengd - lees verder gefinancierd - worden. Om dan nog niet te spreken over de diverse personeelsleden (preventieambtenaren, techno-preventieve adviseurs, gemeenschapswachten, enzovoort) wiens tewerkstelling bedreigd wordt. Verschillende gemeenten en steden hebben hun personeelsleden trouwens al hun ontslag gegeven. In Sint-Truiden is dat nog niet gebeurd. De regering heeft voor haar ontslag ook nagelaten daarvoor het nodige te doen', weet Vandenhove.

'Belangrijk is dat er nu een memorandum komt van de drie representatieve organisaties van gemeenten en steden aan de preformateur en daarna aan de formateur dat het tot nu toe gevoerde preventiebeleid moet voortgezet worden. Preventie is en blijft een essentiële schakel in de globale veiligheidsketen en in de aanpak qua integrale veiligheid', besluit de burgemeester.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio