Op stap in het Halense Waterloo

Halen - Op pinkstermaandag vond de eerste historische wandeling van het museum Slag der Zilveren Helmen plaats. Beheerder van het museum Julien Stroobants neemt dan traditiegetrouw enkele gegadigden op sleeptouw over het slagveld tussen Halen en Loksbergen.

In de pittoreske Rotemstraat in Halen vind je naast de oude watermolen en de cisterciënzerhoeve ook het Museum van de Slag der Zilveren Helmen.  Mensen met intresse in de eerste wereldoorlog kunnen daar terecht voor alle informatie over de Slag der Zilveren Helmen, de veldslag die in Halen plaatsvond op 12 augustus 1914.

'Het museum is gegroeid uit een tijdelijke tentoonstelling ten tijde van de wereldtentoonstelling in Brussel,' vertelt Rita Stroobants. Het is wijlen haar vader die het museum opstartte. De familie Stroobants zet dit levenswerk verder. Zoon Julien gidst drie keer per jaar bezoekers langs het slagveld en de herdenkingsplaatsen van de slag bij Halen.

Zilveren helmen

'Het was wijlen priester August Cuppens zelf die de naam 'zilveren helmen' bedacht,' vertelt Julien tijdens de wandeling. 'De Duitse helmen waren natuurlijk niet van zilver, maar ze blonken wel. Naar analogie van de Gulden Sporenslag, werd deze slag de Slag der Zilveren Helmen genoemd.'

De wandeling start met een bezoek aan het museum. De deelnemers kunnen de uitgebreide collectie museumstukken bekijken en krijgen bij een miniatuurversie van het slagveld een inleiding tot de geschiedenis van de veldslag. Ondertussen genieten ze van een plaatselijke likeur, het Halens helmke.

IJzerwinninghoeve

Van daaruit gidst Julien de wandelaars langs de Rotemmolen naar de IJzerwinninghoeve. Deze hoeve speelt een zeer prominente rol in de veldslag en was toendertijd ook de woning van de grootouders van Julien. Hoe kon het ook anders: vader Stroobants en later ook zijn kinderen, kregen verhalen en getuigenissen uit eerste hand met de paplepel ingegoten.

Van aan de IJzerwinninghoeve wandelt het gezelschap verder de Mettenberg op voor een verbluffend panoramisch zicht. Dat de slag bij Halen in vele opzichten met Waterloo vergeleken kan worden, daarvan overtuigt Julien u tijdens de wandeling.

De tocht gaat terug langs de Holleweg over het militair kerkhof en door de Velpevallei, waarna er gezellig wordt afgesloten met koffie en taart op de binnenplaats van de ouderlijke hoeve.

Wie eens graag meewandelt kan dit nog doen op zaterdag 10 augustus 2013 (herdenkingsweekend) en op zondag 15 september 2013. Tijdens het herdenkingsweekend zijn er ook steeds feestelijkheden gepland aan het museum. 2014 wordt een bijzonder jaar: 100 jarige herdenking van de slag. 

Meer info vindt u steeds hier.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio