Herzele krijgt een tweede natuurreservaat

Herzele krijgt een tweede natuurreservaat

Foto: IF

Herzele - Op de gemeenteraad van Herzele afgelopen woensdag is de aankoop goedgekeurd van een 3 hectare bos in de deelgemeente Hillegem. Samen met een eerdere aankoop van 2 hectare bos in hetzelfde gebied, is Herzele nu goed op weg naar een tweede natuurreservaat, dit keer in het noorden van de gemeente.

Groene long

Het gemeentebestuur van Herzele heeft de voorbije al jaren serieus geïnvesteerd in de aankoop van groen en natuurgebieden. Zo kocht het bestuur in de Tramzate een bos van meer dan een hectare, dat aansluit bij de sportterreinen en in Sint-Lievens-Esse kocht het bestuur de dreef tussen de Hekkestraat en de Bergestraat in Steenhuize. Op die manier kan de dreef, die in private handen dreigde te vallen, open blijven voor het publiek en komt er een mooi stuk van de vroegere tramlijn in gemeentelijke handen. Met het nieuw aangekochte gebied biedt de gemeente een stukje toegankelijke natuur aan de bewoners van Herzele en Hillegem, de twee dichtst bevolkte deelgemeenten.

Samenwerking met Natuurpunt

Natuurpunt, die al het natuurreservaat ‘Duivenbos’ in Sint-Antelinks beheert, is ook de partner van de gemeente voor de ontwikkeling van het nieuwe gebied in het centrum van de gemeente. Op zondag 21 oktober organiseert Natuurpunt in het gebied alvast een wandeling via trage wegen, maar op langere termijn wil Natuurpunt er ook het beheer van opnemen. Natuurpunt wil het gebied tussen de Bergafstraat en de Ternatstraat opwaarderen tot een tweede natuurreservaat, door poelen en kleine bosjes aan te leggen. De doelsoort is de groene specht. Fietspad langs de spoorweg

De aankoop van dit bos langs de spoorweg, brengt ook een ander project dichterbij: het doortrekken van de fietsverbinding van de Bergafstraat tot aan het station van Herzele. Wie nu van Hillegem naar het centrum van Herzele wil, moet ofwel via de Provincieweg fietsen, ofwel een omweg maken langs het centrum van Herzele. De kortste weg is uiteraard langs de spoorweg. Op deze manier hoopt het gemeentebestuur dat Herzele aangesloten kan worden op de fietssnelweg langs de spoorweg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio