Vrije Basisschool Sint-Katrien in de ban van koolmeesjes

Vrije Basisschool Sint-Katrien in de ban van koolmeesjes

Foto: IF

Herzele - De Vrije Basisschool Sint-Katrien van Steenhuize-Wijnhuize neemt deel aan een uniek educatief project rond koolmeesjes, georganiseerd door het Museum voor Natuurwetenschappen en Google.

Het project bestaat erin dat de leerlingen wetenschappelijke gegevens over mezen verzamelen door middel van een vogelkastje met kleine computer en camera. De informatie wordt gedeeld op de interactieve website XperiBIRD.be. Het XperiBIRD.be-project kan op heel wat belangstelling rekenen in de school en daarbuiten. Leerlingen en leerkrachten zijn in de ban van het koolmeesje. Om ook de ouders en buitenstaanders bij dit project te betrekken werd op Youtube een kanaal (Vrije Basisschool Sint-Katrien) met livestream gerealiseerd.
Begin februari werd het nestkastje omhoog gehangen en vrijwel meteen werd het nestkastjes bevolkt door een koppel koolmeesjes. Veel heeft natuurlijk te maken met de groene en bosrijke omgeving waarover school beschikt.Eind maart begonnen de koolmezen hun nest te maken en half april volgden de eerste eitjes! Op Pasen werden de eerste koolmeesjes geboren. Op dit moment kan je via de livestreamverbinding elk moment van de dag observeren hoe de ouder koolmezen hun kleine koolmeesjes voederen met rupsjes. In de derde kleuterklas werd een volledig thema aan dit project gewijd. Dagelijks observeert juf Kathleen en haar kleuters de evolutie van de jongen in het nest. Xperibird is een geslaagd project dat de leerlingen van VBS Sint-Katrien nog dichter bij de natuur brengt.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio