Deze week is Dode-hoek-week voor zesde leerjaar

Deze week is Dode-hoek-week voor zesde leerjaar

Foto: if

Aalst - Jaarlijks sterven in ons land nog 15 tot 20 fietsers onder de wielen van vrachtwagens bij dodehoekongevallen. De Lokale Politie Aalst wil daarom maximaal inzetten op de levensnoodzakelijke sensibilisering van fietsers. In 'de week van vervoering', die vandaag begint en loopt tot vrijdag 21 september, organiseert de Lokale Politie Aalst voor de 10de keer de 'Dode hoek-week' voor leerlingen van het zesde leerjaar. In totaal nemen 861 leerlingen deel.

De dode hoek is de ruimte rond de vrachtwagen waarbinnen je onder andere als fietser onzichtbaar bent voor de vrachtwagenbestuurder. Elke vrachtwagen heeft een aantal dode hoeken: vooraan, achteraan en naast de vrachtwagen. Vooral de dode hoek aan de rechterkant maakt het afslaan van de vrachtwagen naar rechts bijzonder gevaarlijk voor de fietser.

Het lespakket dat de leerlingen krijgen neemt ongeveer 2 uur in beslag en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. In het theoretisch gedeelte leren de leerlingen verkeersveilig om te gaan met vrachtwagens. Dit gebeurt door een demonstratie met een maquette.  In het praktisch gedeelte leren ze wanneer ze zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevinden en hoe ze de gevarenzones kunnen vermijden.

De kinderen krijgen de kans om als bestuurder zelf te ervaren met welke gevaren vrachtwagenbestuurders dagelijks geconfronteerd worden. De deelnemende leerlingen krijgen na afloop een gadget en een diploma.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio