IMITATIEKONING GUGA BAÚL STEELT SHOW MET LIVEBAND

Wervelend Radio Guga palmt Korenmarkt in met imitatiekunsten

Foto: David Van Hecke

Gent - Cabaretier en stemmenimitator Guga Baúl, bekend van het vtm-programma ‘Tegen De Sterren Op’, mocht gisterenavond een bomvolle Korenmarkt vergasten op zijn zangkunsten – of althans, die van een hele rist Vlaamse en internationale artiesten. De stemartiest kroop namelijk in de huid van onder meer Boudewijn De Groot, Ozark Henry, Flip Kowlier, Gers Pardoel en Arno. Zelfs The Beatles, Mumford & Sons en Andrea Bocelli mochten hun kunsten tentoonspreiden, en dat allemaal door het gehemelte van één man en diens begeleidende band. Niemand leek te ontsnappen aan de klauwen van Baúl, die zich ontpopte tot een waar showbeest en de massa moeiteloos op zijn hand kreeg.

Op de tonen van de Game Of Thrones-intro maakten Baúl en de band hun entree, om met ‘Jimmy’ meteen een indrukwekkende incarnatie van Boudewijn De Groot neer te zetten. Daarna volgde Bent Van Looy’s Das Pop met ‘Never Get Enough’; vanaf minuut één werkte een dynamische Baúl zich in het zweet om de talrijk opgekomen toehoorders te entertainen met humor, sterke zangpartijen die bij momenten niet moesten onderdoen voor het origineel – een carrière als zanger lonkt indien de imitaties niet meer aanslaan – en uiteraard de bijna griezelig accurate stemnabootsingen die daarmee gepaard gingen. Dat hij Ozark Henry perfect beheerst wisten we al, maar dat Admiral Freebees ‘Einstein Brain’ zo goed als vlekkeloos uit de boxen schalde en Elvis Presley – compleet met moves en al – even uit de dood leek opgestaan maakte zichtbaar indruk bij het publiek. 

Ook Gentenaar pur sang Jimmy B – het typetje van Chris Van Den Durpel – heeft Gúga perfect onder de knie. De piepstem van de homoseksuele kapper bereikte eenzame hoogtes tijdens  ‘Grace Kelly’ van Mika; een bewonderenswaardig exploot. Daarna stond Gúga in de schoenen van streekgenoot Flip Kowlier, hetgeen een koud kunstje bleek voor de Oostendenaar. Het stemgeluid van ’t Hof Van Commerce leek even gekloond in de gedaante van Guga. Strakke, West-Vlaamse hiphop maakte plaats voor de fleurige pop van Gers Pardoel, die voor de gelegenheid in het West-Vlaams over zijn bagagedrager zong. “Ge moet nie naar Tomorrowland goan vo te feesten wi, ier is ’t gratis!”, merkte Guga terecht op, waarna hij als Johan Verminnen ‘Hey Ho’ van The Ramones ten berde bracht.

Bocelli op reggae
Daarna was Walter Grootaers aan de beurt. Met de ogen dicht klonk het alsof de frontman van De Kreuners er zélf stond. Superhits ‘Verliefd Op Chris Lomme’ en ‘Ik Wil Je’ passeerden uiteraard de revue, en een uitgelaten Korenmarkt at uit de hand van de maestro aan de microfoon. Toen die onder druk van zijn groepsleden en het publiek (onverwacht?) achter de toetsen moest plaatsnemen waagde hij zich aan een imitatie van de legendarische Rock Werchter-opname van Editors, maar al snel werd duidelijk dat hij tekort kwam om ‘No Sound But The Wind’ met die karakteristieke warme, volle stem van Tom Smith te vertolken. Na wat emotioneel gekweel staakte hij dan ook algauw zijn poging.

Toen Bocelli aantrad met het ontroerende ‘Con te Partiro’ weerklonk een bewonderend applaus, waarna gelach opsteeg toen een exotische reggaebeat de operaster verder begeleidde. ‘La Ballade Des Gens Heureux’ kreeg het hele plein aan het zingen en vloeide naadloos over in ‘Formidable’ van Stromae. Ook ‘Mia’ van Gorki kon niet ontbreken; de hese stem van Luc De Vos was kinderspel voor Guga en ook op Daan, Frank Van Der Linden of Frans Bauer viel niets aan te merken. ‘Little Lion Man’ van Mumford & Sons haalde de lat niet, maar een kniesoor die daarom maalde. Met ‘Min Moaten’ van Flip Kowlier, ‘Les Filles Du Bord De Mer’ van zijn schijnbaar permanent beschonken stadsgenoot Arno en ‘Ik Hou Van U’ van Noordkaap bereikte het feest z’n toppunt; armen gingen massaal de lucht in, een wiegende mensenzee hing aan de lippen van Baúl die het publiek bespeelde als een rasechte menner. Na afsluiter ‘Hey Jude’ werd de band weer het podium opgeroepen voor enkele bisnummers, maar niet zonder de obligate selfie met het publiek op de achtergrond. In ‘Papillon’ van Editors was Tom Smith al herkenbaarder, en nadat een bijzonder geslaagde Raymond Van Het Groenewoud even kwam piepen mochten The Radio’s met ‘I’m Into Folk’ een spetterend slot breien aan een zinderend optreden. Het aftellen naar volgend jaar kan beginnen.    

Vandaag op de Korenmarkt. 16u30: Shapeshifted. 20u30 Marcacaïbo, 22u45 Jean Bosco Safari The Soul Foundation

 

 


Hier alle foto's, verslagen en nieuws over de Gentse Feesten 2014

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio