Per jaar 40.000 chauffeurs beboet voor onterecht bezetten

Kunst moet respect voor blauwe parkeerplaatsen afdwingen

Gent - De Vlaamse overheid pakt in samenwerking met de VFG (vereniging voor personen met een handicap) en met het Gentse museum S.M.A.K. uit met een initiatief om het geweten van potentiële foutparkeerders op blauwe parkeerplaatsen aan te scherpen.

Op een aantal parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor mensen met een handicap komt een kunstwerk. De kunstwerken werden telkens samen gemaakt door een kunstenaar mét en een kunstenaar zonder beperking.

De overheid wil hiermee het respect dat mensen doorgaans voor kunst hebben koppelen en doortrekken naar het respect voor de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Het project kreeg de naam Parkeerkunst mee en werd zopas gelanceerd aan het S.M.A.K in Gent. Later volgen nog Brussel, Antwerpen, Brugge en Hasselt. Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. is niet alleen peter van het project, hij koos ook de kunstenaars. 

40.000 boetes

 

Jaarlijks  worden zo’n 40.000 chauffeurs beboet omdat ze onterecht een parkeerplaats voor mensen met een handicap bezetten, of omdat er misbruik van een parkeerkaart is vastgesteld. 'Mensen zonder handicap realiseren zich vaak niet hoe belangrijk deze parkeerplaatsen zijn voor de zelfstandigheid van mensen met een handicap', aldus Minister Liesbet Homans (N-VA) 'Het geeft mensen met een mobiliteitsbeperking de vrijheid om alleen naar de winkel te gaan, om te gaan werken, om een voorstelling bij te wonen, kortom: om te leven.' 

Omdat bestraffen alleen blijkbaar niet echt helpt is er nu het initiatief Parkeerkunst. Naam en idee van het project werd bedacht door het bureau Famous, dat ook samenwerkte met VFG, de vereniging voor personen met een handicap. Het initiatief gaat alvast een heel eind verder dan de waarschuwing die men nu al hier en daar op blauwe parkeerplaatsen ziet: ,Als u mijn parkeerplaats neemt, neem dan ook mijn handicap'

Kunstenaars

Voor Gent koos S.M.A.K;-directeur Van Cauteren voor het duo Simon Coussement en Bart Lodewijks. De twee maakten samen een kunstwerk dat ze de titel Perfect Gelukt meegaven. Simon Coussement, een 28-jarige rolstoelpatiënt met een spierziekte, gebruikte zijn stuurmanskunsten  met zijn rolstoel om verfsporen achter te laten op het asfalt. Vroeger maakte Coussement beelden met de handen, maar door zijn ziekte gaat dat alsmaar moeilijker en daarom schakelde hij over op Photoshop en Illustrator.

Coussement werd begeleid door beeldend kunstenaar Bart Lodewijks. Lodewijks maakt al sinds zijn kindertijd grote lineaire krijttekeningen op gevels, zowel binnen als buiten. De voorbije jaren werkte hij samen met het S.M.A.K. in Gent, met Capacete in Rio de Janeiro, The Model in Sligo, Ierland en met de Whitechapel Gallery in Londen.

Over Simon Coussement vertelt Bart Lodewijks: 'Simon heeft het kunstwerk gemaakt, ik was de trainer vanaf de zijlijn. Samenwerken was wel even aanpassen, voor allebei. Dit project was heel direct en indringend. Het was echt wennen aan elkaar, en wennen aan Simon’s beperking. Er ging geregeld iets mis en dat hebben we ook meegenomen in ons hele verhaal. Het was een heel unieke ervaring: ik nam niet enkel Simon mee de kunstwereld in, maar hij nam ook mij zijn wereld in.'

Simon: 'Ik droomde er al lang van om eens mijn kunstzinnige ideeën te kunnen uitwisselen met een echte kunstenaar én eens te kunnen samenwerken met een reclamebureau. Dat ik met mijn beperking ook nog iets kan voor andere mensen met een beperking, maakt het compleet. Ik hoop dat ik met dit initiatief mensen kunnen sensibiliseren omtrent het belang van deze parkeerplaatsen. Wij zijn al zo beperkt in onze bewegingsvrijheid. Het is  hard om te zien dat sommige mensen hier totaal geen rekening mee houden.'

Deelnemers

Bedrijven en lokale besturen die over parkeerplaatsen voor mensen met een beperking beschikken (grootwarenhuizen, financiële instellingen, bioscopen, etc) kunnen ook deelnemen. De Vlaamse overheid voorziet samen met de kunstenaars ontwerpen met levensmotto’s van de kunstenaars. Die kunnen met een sjabloon  op de betrokken parkeerplaatsen worden aangebracht.

Meer info en een film over de manier waarop het eerste kunstwerk werd gerealiseerd is te vinden  op www.parkeerkunst.be

Parkeerkunst teaser from Famous Brussels on Vimeo.

Corrigeer

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S