Skyblasters in Charlatan: trek nog eens een blik onbezorgde vrolijkheid open!

De Skyblasters stonden zondagavond in de zaal van de Charlatan, in hun originele bezetting. Uiteraard zonder hun bindende factor ,Mister PDW' zoals zanger Buadee hem noemde bij de aankondiging van Babylon X, ergens halfweg de set. ,Het was één van zijn favoriete nummers, en dit nummer dragen we altijd aan hem op, waar we ook spelen' aldus Buadee. Voor de rest werd er niet melig gedaan en werd er niet onnodig verwezen naar de overleden voorman. De Sklyblasters deden wat (pdw) Patrick De Witte hen zou opgedragen hebben: ,Spelen godverdomme!' En dat deden ze dus, De Skyblasters: zes uit de originele bezetting, aangevuld met Martijn Bal (Dinky Toys) op percussie. (pdw) keek van hierboven mee, en moet het ongetwijfeld goed gevonden hebben. Wij vonden het alvast een uitstekend feestje.

Neem uit elk nummer van de Skyblasters één of twee tekstlijnen, en het leven is alleen maar rozegeur en maneschijn. Zorgen, ziekten, pijn, allemaal weg. Neem daar bij de vrolijke reggaeritmes die het publiek makkelijk aanzetten tot knie- en heupbewegingen, en je bent vertrokken. Ook de duidelijk blije gezichten van de muzikanten, die ook meteen vaststelden dat samenspelen na al die jaren  ook nog  lukte alsof ze nooit gestopt waren, werkten aanstekelijk op het publiek.

De Skyblasters zetten in met Kill Our Pains, gevolgd door Trip Into The Past, Crossing the Line en Sad Song. Bindteksten tussen de nummers waren nauwelijks nodig, de Charlatan had er zin in. Buadee kondigde wel Babylon X aan, en bracht daar even heel kort en gepast hulde aan Patrick De Witte die op 19 februari 2013 plots overleed. De Witte was niet alleen de drummer van de Skyblasters, hij was ook de man die hen bijeenbracht en bijeenhield.

Verder in de set _ die aanvankelijk uit 10 nummers bestond _ zaten ook Centerfold dat zo goed aansloeg dat Buadee het niet kon laten het publiek uitgebreid te bedanken: ,We love you, we love you, we love you so much! Young and old together, like it always was' aldus Buadee. Kortom het was een avondje van ,alles is mogelijk, niets is moeilijk, we gaan ons hier eens goed amuseren' en de Skyblasters gooiden er meteen Falling Flowers tegenaan, gevolgd door Sun is Shining, New Dream en Police, waarin andermaal aangespoord werd om alle problemen, zorgen, ziektes en zwakten te vergeten en gewoon aan het dansen te slaan. Wat de Charlatan al flink aan het doen was.

Toen was de setlist opn maar de Skyblasters gooiden er nog een flinke medley tegenaan waarin de strijdkreten elkaar opvolgden: sta op voor uw rechte, geef niet op, vecht, en ga zo maar door.

Prince Far Out, ook bekend als Mutse, bracht ook nog eens zijn Gents rapnummer: 'Van tiene negene kunde gij er niet tegen dak hier mijn muile stoa af te spelen in 't Gents...'. en de Charlatan gaf hem een heel enthousiast applaus. En toen was het nog niet gedaan, want toen kwam het echte bisnummer: On and on.

The Skyblasters. Het is zoals een blik perziken op sap.  Dat mag je na jaren open trekken, het fruit smaakt nog altijd even fris. Voor wie er niet bij was: heel spijtig. Maar er is hoop. Guido De Leeuw van Trefpunt was er. En die zag ook wel hoe de Charlatan uit de bol ging. De Skyblasters op het groot podium van de Gentse Feesten 2015? Waarom niet?

Info over The Skyblasters via lucyvanee@hotmail.com

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio