De Gentse vzw Uilenspel biedt sinds 2009 gratis schoolse ondersteuning aan kinderen in de derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar. Op die manier wil de vzw de ontwikkelingskansen van kindjes uit kansarme gezinnen verbreden via buurtsolidariteit. Buren begeleiden zo letterlijk hun buren. De vrijwilligers gaan zowat een uurtje per week aan huis bij een gezin en begeleiden op die manier kind en ouders bij de schoolse context. Op enkele jaren tijd groeide de vrijwilligerskern van vzw Uilenspel spectaculair van 15 tot 200. En om dit positieve verhaal van Uilenspel te delen en de organisatie ook een hart onder de riem te steken, werd dit jaar opnieuw een kinderkunstfestival georganiseerd.

Het festival werd feestelijk geopend door burgemeester Daniël Termont (sp.a) en de voorzitter van het OCMW Ruddy Coddens (sp.a), die alle vrijwilligers dankte voor hun hart voor de buurt, en hun hart voor Gent. Schepen Coddens wees er ondertussen ook op dat het toch opmerkelijk is dat dit soort initiatieven vandaag nog nodig zijn, en eigenlijk steeds meer. ‘Je raakt veel makkelijker in armoede, dan eruit’, benadrukte de burgemeester. ‘Als lokaal bestuur doen we dan ook wat we kunnen, maar deze strijd kunnen we niet winnen zonder organisaties als Uilenspel.’

Daarna barstten in alle hoeken en kanten van het mooie voormalige klooster workshops en activiteiten los die kinderen en jongeren samen met hun ouders wilden laten proeven van verschillende kunstdisciplines. Er was heel wat oog voor kinderen die al te vaak cultuurkansen moeten missen. En de kleintjes kwamen ogen, oren en dansbenen te kort. Salon boutique gaf de kinderen knotsgekke kapsels en dito grime. Zowat iedereen liep rond met uilentatoeages. Er werd geboetseerd en gemusiceerd. Gesoesd in knusse verhaalnestjes. Hilarisch was de kinderdisco ‘drama robics discobal’ die erin slaagde zesjaren AC/DC’s Thunderstruck te laten meebrullen, en dit 2 kloostergangen ver  hoorbaar. Het naai- en brei-atelier, powered by Made by Oya, zette  ervaren Turkse dames en jonkies samen aan het werk met stofjes, naald en draad. 

Zaterdagavond maakte het Monasterium zich op voor een heuse kunstveiling. Werken geschonken door 24 vrijgevige kunstenaars, die zich nu een heel jaar lang ‘kunstenaar met een Uilenhart’ mogen noemen, gingen onder de hamer. Vanop het spreekgestoelte vuurde veilingmeester Bjorn Accoe van idee kids vzw op onnavolgbare wijze zijn publiek aan. De gulle opbrengst van de veiling komt de werking van Uilenspel ten goede.

 

Meer info over de activiteiten van vzw Uilenspel op de website. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio