Paradise Lost (her)ontdekt componist Félicien David in De Bijloke

Paradise Lost (her)ontdekt componist Félicien David in De Bijloke

Foto: if

Gent - De plooien van de muziekgeschiedenis zijn diep en goed gevuld. Heel wat componisten raakten om een of andere reden in de vergeethoek. De Fransman Félicien David is er één van. Het opwindende en gerenommeerde Franse orkest Les Siècles gaf David donderdag in De Bijloke eerherstel. Terwijl elders in Gent aanstormende pop- en rockartiesten zich presenteerden tijdens het Glimps showcasefestival, kon het Bijlokepubliek in het kader van het Paradise Lost festival dus werk ontdekken van een onbekende romanticus uit de 19de eeuw. Ook een showcase, maar dan net even anders.

Les Siècles ensemble en het Vlaams Radiokoor, onder leiding van François-Xavier Roth, brachten één avondvullend werk, de zogenaamde ode-symphonie ‘Christope Colomb’ van Félicien David. In vier taferelen vertelt hij over de ontdekking van Amerika. De indrukwekkende en soms helse tocht op zee, een muiterij, de aankomst in Amerika en tot slot de ontmoeting met de inheemse bevolking.

Het verhaal werd uiteengezet door drie solisten en één spreker. Vooral deze laatste kon treffend met enkele zinnen de context oproepen, bijvoorbeeld de desolate zee met eindeloze sterrenhemel erboven. Geen probleem om alles te volgen want de tekst werd discreet, in het Nederlands vertaald, geprojecteerd boven het orkest.

De originele teksten zijn consulteerbaar via Gallica, de online Franse Nationale Bibliotheek 


De zoektocht naar een andere wereld, naar nieuwe mogelijkheden en alle heftige gevoelens daarmee gepaard, blijven onuitputtelijke inspiratiethema’s over de eeuwen heen. ‘Onze harten, dronken van hoop’ werden wel door Columbus (Joseph Wagner) en het koor bezongen, maar het kon eigenlijk evenzeer gaan over de bootvluchtelingen op weg naar Europa, de stakers van 15 december of tieners die voor het eerst proeven van de liefde of het studentenleven. Dit werk ‘Christophe Colomb’ hoorde absoluut thuis in het Paradise Lost festival. 

Hoewel het podium helemaal gevuld was met koor, solisten en orkest, was de klankkleur intiem en toch ontzettend genuanceerd. Dat was opmerkelijk. Les Siècles hanteert historische instrumenten uit het midden van de 19de eeuw en bracht daarmee donderdag elegant en zeer transparant samenspel. Dit orkest werd pas in 2003 opgericht maar heeft op die korte tijd terecht een stevige reputatie opgebouwd. Donderdagavond trokken dirigent Roth en zijn muzikanten componist David alvast de vergetelheid uit. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio