Kunst als medicijn en meer dan een pleister op de wonde

Gent - In de Zebrastraat vond afgelopen weekend de vierde editie plaats van I Am Hurt. Kunstenaars, artsen, psychologen en mensen uit de zorgsector verzamelden om te debatteren over het kunst in de wachtkamer en de genezende factor ervan. Iedereen kent het gevoel van wachten bij de dokter, wachten op een diagnose of behandeling is lastig en stresserend. Uit studies blijkt dat kunst ontspant. In de wachtruimte van de arts vermindert klassieke muziek stress en scheppen geuren een moment van rust. Maar welk kunstwerk hoort daar nu thuis en wat kiezen dokters of ziekenhuizen nu best?


Zo hangen aan de muren van de wachtkamer van psychiater Dirk De Wachter, peter van het project, werken van kunstenaar Bruneau. Gooi weg die smakeloze affiches waarmee veel muren van wachtruimtes zijn aangekleed en kies voor kunst, topkunst bij voorkeur. Dat is de boodschap die I Am Hurt wil brengen.

Initiatiefnemer is Astrid David, kunstwetenschapper en ook ervaringsdeskundige. Astrid: ‘ik lag zelf een lange tijd in het ziekenhuis met leukemie, kunst hield me toen recht. In het ziekenhuis kwam ik op het idee van dit project en ben ik zelf via het internet op zoek gegaan naar kunstenaars die werken rond lijden en kwetsbaarheid en naar ziekenhuizen en zorgcentra die kunst gebruiken in het genezingsproces van patiënten’.

Uitgangspunt van I Am Hurt is dat wie door ziekte of verlies in ‘de wachtkamer’ terecht komt, of dat nu een ziekenhuis is of  de wachtkamer van de dokter is, kunst als medicijn leert kennen. 
Astrid: ‘Kijken naar kunst brengt de werking van het brein op gang, er komen bepaalde stoffen vrij zoals endorfine. Zo startten we in de kunstnierafdeling van het AZ Maria Middelares workshops met patiënten die een nierdialyse krijgen. Hiervoor werd een mini-museum ontwikkeld door het SMAK, wijlen Jan Hoet (zelf nierpatiënt) was er curator van. Het werd een soort KICK-box die op het bed van de patiënt gezet wordt. Die kiest dan een werk dat hem aanspreekt en afstoot kiest en gaat op zoek naar het waarom en de diepere betekenis van het werk.’.


Naast I Am Hurt zet David VZW nog tal van andere projecten op in de contactzone tussen kunst en zorg. 
www.david-vzw.be

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio