Koffieklets. Neuf Mille: nieuwe place-to-be in Oudburg

Koffieklets mag soms wel wat meer zijn dan een koffieklets, dachten we toen we op een ijskoude middag door Oudburg beenden en de warmte van Neuf Mille –oftewel postcode 9000- gingen opzoeken. Dit nieuwe restaurant annex bar opende eind november in het pand waar de legendarische wapenwinkel Parret vele jaren gevestigd was. Van de vroegere look van het gebouw bleef quasi niets over.

 Neuf Mille oogt strak en modern maar slaagde erin die strakheid te combineren met warme toetsen. Die moeten vooral van de vele houten accenten komen, die overal opduiken in het interieur. Bij het binnenkomen neemt Semih Baris, een van de twee zaakvoerders, meteen onze dikke winterjassen en sjaals aan. Ik leg hem verklarend uit dat we het Lichtfestival nog gaan bezoeken en daarom voorzien zijn van de nodige warme laagjes. Eens alle winterattributen zijn opgeborgen leidt Semi ons trots mee door zijn zaak. 


Beneden, op de plek van de vroegere schietbaan van de wapenhandel, is de loungebar die uitkomt op het jaagpad langs de Leie. Vanop zwartlederen bankjes kan je er genieten een aperitiefje met zicht op het water. Langs datzelfde pad is er ook nog een terras voorzien, dat in de zomermaanden zal functioneren als apero- en oesterbar.

Wij starten onze lunch in de loungebar met een verse appelsiensap en een glaasje Chardonnay. De huisgemaakte pastinaakschips die we erbij krijgen smaken verrukkelijk en scherpen onze honger. Alvorens ons naar het restaurantgedeelte te begeven komt patron Semih er even bij zitten. Hij vertelt vol enthousiasme over de zaak die hij met zijn neef Harun Qutlu uit de grond stampte.

Beide zijn geen onbekenden in de horeca. Zo groeide Semih van kleins af aan op in het restaurant van zijn ouders aan de Ottogracht. Later werkte hij voor verschillende restaurants in het centrum. ‘In Neuf Mille moeten gasten kunnen genieten van een gewoon lekkere maar tegelijk ook verfijnde keuken in een stijlvol kader én tegen betaalbare prijzen.’, aldus Semih. 


Na een blik op de kaart, besluiten we allebei het lunchmenu te bestellen. Als voorgerecht krijgen we gevulde kruidenpannenkoekjes met wintergroentjes. Mijn compagnon bekent dat hij nooit eerder pannenkoekjes als voorgerecht at, maar voegt er meteen aan toe dat de combinatie op zijn bord verrassend lekker is.

Vol-au-vent met oesterzwammen en aardappelkroketten is het hoofdgerecht van de dag. In plaats van de traditionele manier waarop dit gerecht doorgaans wordt geserveerd, krijgen we hier een mooi afgewerkt bord voorgeschoteld.

Ook de koffie die onze lunch afsluit is inbegrepen in de lunch. Bij het tasje Nespresso krijgen we twee mini-cakejes. De perfecte afsluiter van een heerlijke lunch. En dat allemaal voor 18 euro. Zoetekauwen die er graag nog een dessertje bovenop doen, kunnen dit er voor 5 EUR extra. Als volleerde koffiekletsers opteren wij voor een extra koffie in de loungebar, in plaats van een dessertje. 


Nu de drukke middagservice er bijna opzit, komt Semih er nog even bijzitten. ‘Ik ben ontzettend blij dat we hier onze zaak hebben kunnen vestigen. Oudburg is de laatste jaren ontzettend aan het veranderen. Dit is echt een trendy hotspot geworden, waar heel wat toffe nieuwe ondernemers in geloven. Denk maar aan de sushizaak, de noedelbar, Jiggers, Charlie, enz. Bovendien wonen ook een aantal straffe Gentenaars in deze buurt, stuk voor stuk goeie vrienden die hier regelmatig over de vloer komen.’

Een van die straffe buren is Herman Brusselmans. En, een leuk weetje, het logo van Neuf Mille is het handgeschrift van buurman Herman. Ook in de teksten op de website van Neuf Mille herken ik meteen zijn schrijfstijl. ‘Ga ik echter niet overdrijven, want op den duur zou je nog denken dat ik hiervoor steekpenningen heb ontvangen, maar ik, de auteur Herman Brusselmans, zal alleszins vaak te vinden zijn in Neuf Mille, om daar, met mijn verstand op honderd, het nul-uur van m’n neiging tot eenvoudig maar onevenaarbaar genieten te bereiken. En nu en dan zal ik een schitterende vrouw aanspreken, en zeggen: ‘Angelface, bedankt dat ook jij hier bent. En dan zal ik haar hand kussen.’ U weze gewaarschuwd. 
Wij kussen geen handen maar wikkelen ons weer in onze warme winterlaagjes, klaar om de kou te trotseren en de vele prachtige lichtinstallaties op het lichtfestival te gaan aanschouwen.


Neuf-mille.be
Oudburg 54 | 9000 Gent | Tel: 09/391 20 52  

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio