Slotavond Piano+ festival in De Bijloke

Toekomsttrip tijdens ‘Voyages au bout du piano’

Toekomsttrip tijdens ‘Voyages au bout du piano’

Foto: An Rosiers

Gent - Het driedaagse festival ‘piano+’ in Muziekcentrum De Bijloke sloot vrijdagavond af met ‘Voyages au bout du piano’. Drie jonge pianisten, Elisa Medinilla, Frederik Croene en Sebastian Berweck, presenteerden een gedurfde en avontuurlijke mix van recent pianowerk van verschillende componisten. Niet alleen piano solo, maar ook piano in combinatie met elektronica en video, geprepareerde piano en good old synthesizers.


Het was een lange festivalavond, maar zonder festivalkeuzestress. Het publiek kon heel wat korte concertjes meepikken in verschillende zalen van De Bijloke. Niks stond echter gelijktijdig geprogrammeerd, dus wie dat wilde kon echt alles bekijken. Ondertussen was de bar (met piano’s) voortdurend geopend en kon je bij een glas snuffelen in de intrigerende partituren of de opvallende pianocollectie van Chris Maene bekijken. Het losse format nodigde in elk geval uit om ontdekkingen te doen.

Het bevreemdende, soms angstaanjagende werk van Michael Beil zou niet misstaan in de droomsequenties van de aangekondigde nieuwe reeks van Twin Peaks. ‘Mach Sieben’, is een compleet symmetrisch werk van hem dat op enkele uitzonderingen na hetzelfde voor- en achterwaarts klinkt. We zagen Elisa Medinilla aan het werk aan de zwarte vleugelpiano, terwijl ze samenspeelde met gespiegelde videobeelden van haarzelf. In dit filmpje kan je haar bekijken.

 

 

Op het einde van de avond werd ook ‘Doppel’ van diezelfde Beil uitgevoerd. In dit werk voor twee vleugelpiano’s, electronica en live gegenereerde videobeelden speelde ook klanktechnicus en live-electronicaman Wannes Gonnissen een sterrol.

Frederik Croene verbaasde met zijn ‘gedemechaniseerde piano’. Hij ontmantelde hiervoor volledig een piano en ging aan de slag met het naakte kader met snaren. Een pianist die stielmangewijs met het publiek zijn vertrouwde instrument totaal opnieuw herontdekte.

Samen met Sebastian Berweck bracht Croene ook synthesizerwerk van Tristan Murail. In ‘Vision de la cité interdite’ werden klanken minitieus ontleed, wat sferische soundscapes opleverde. We onderschatten nooit meer de Yamaha X7 synthesizer.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio