Derek viert 25 jaar Derek (2): Met Steven De bruyn in Charlatan

© David Van Hecke

© David Van Hecke

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Goed 24 uur nadat hij zaterdag met een 7-koppige band een jubileumconcert gaf bij De Vieze Gasten stond Derek zondagavond alweer op een podium: deze keer voor een iets intiemer caféconcert, samen met Gentenaar Steven De bruyn; Nu ja, intiem: de momenten dat Steven De bruyn zijn duivels loslaat op zijn mondharmonicamuziekjes vervangt hij bij wijlen een half orkest. De twee hebben momenteel onder de naam Stevo en Derek het project Just the Two of Us (genoemd naar een nummer van Bill Withers, dat ze in de loop van de set ook brachten). Een set, waarin ze, elk gezeten op een caféstoel, een greep deden uit eigen werk, maar ook covers en bewerkingen van jazzstandards.

Rudy Tollenaere

Overwegend bluesy nummers, al verrasten de twee ook met disco: Shame Shame Shame van Shirley Goodman klonk in de Charlatan even heel anders dan het halfweg de jaren 70 klonk. Nog op de setlist van Stevo en Derek My baby just cares for me van Nat King Cole dat veel later in de versie van Nina Simone bekend werd.

Net zoals bij De Vieze Gasten bracht Derek ook zijn vertaling van Thirsty Dog uit de CD Let Love In, van Nick Cave. Bij Derek wordt dat dan café Den Dorstigen Hond. Het was één van de nummers waar de twee ver weg gingen van de intimiteit, en het geluid van een groep benaderden. Wel intiem was dan weer een nummer dat Steven De bruyn bracht: na een concert tijdens het jazzfestival van Nairobi kwam De bruyn ook in contact met een schooltje waar een muziekproject loopt om de kinderen van de straat te houden. De bruyn bleef achteraf met bepaalde van de kinderen via Skype in contact, en vroeg haar na verloop van tijd om te laten horen wat ze al kon spelen. 'En dat nummer ga ik nu voor jullie spelen' aldus De bruyn, waarop een instrumentaal soort slaapliedje volgde, waarmee hij de Charlatan stil kreeg.

Steven De bruyn heeft overigens zelf iets te vieren; Zijn groep The Rhythm Junks _ die hij samen met Jasper Hautekiet en Tony Gyselinck heeft, bestaat tien jaar. Op donderdag 19 maart spelen ze in de Handelsbeurs. Daarvoor halen ze een heleboel gasten naar Gent. Ticketinfo: klik hier.

Een verslag van het Derekconcert bij De Vieze Gasten kan u hier lezen.