Speakers Corner vliegt zondag al over het Van Eyckjaar

© if

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In 2020 focust Gent helemaal over de gebroeders Van Eyck. Een mens moet al een tijdje op een andere planeet gezeten hebben om daar nog niets over vernomen te hebben. Ook Speakers Corner, het maandelijkse zondagochtenddebatprogramma, is er uiteraard mee bezig, en vond het na een vakantieonderbreking een ideaal onderwerp om aan te snijden. Zondag 1 september, vanaf 11 uur, in het Belfortcafé onder de stadshal.

Rudy Tollenaere

In 2020 huldigen Gent en Vlaanderen hun grote Vlaamse Meester, met een stadsbreed themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’, een nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, en een groot toeristisch themaprogramma rond Jan van Eyck.De stad laat met het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Zo blijft Van Eyck generatie na generatie nieuwe meesters inspireren. Ook zij zullen in 2020 met grote trots in de kijker worden gezet. Beeldende kunsten, theater, dans, maar ook design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk.

Zondag toont het projectteam van OMG Van Eyck was here van de Gentse dienst Cultuur tijdens Speakers Corner een “helicopter”-beeld van alles wat er rond het Van Eyck-jaar te beleven valt: projectcoördinator Astrid Van Ingelgom, Elly Dermaut (Food-projecten en programmatie) en Tania Eeckhout (De Gentse Makers & de Van Eyck-shop) overlopen het aanbod. Johan De Smet, algemeen coördinator van de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’, vertelt wat er in het MSK te zien zal zijn en waarom deze expositie zo uniek is.

Gentse Makers

Er komen ook een aantal Gentse Makers vertellen en tonen hoe zij met het thema van Van Eyck aan de slag gaan: juwelierster Marie-Bénédicte de Schryver, chocolatier Nicolas Vanaise (Yuzu chocolates) en Pearl De Buck (Van Eyck-handtas). Het publiek kan alvast van de Van Eyckpralines proeven.In 2020 huldigen Gent en Vlaanderen hun grote Vlaamse Meester, met een stadsbreed themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’, een nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, en een groot toeristisch themaprogramma rond Jan van Eyck.De stad laat met het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Zo blijft Van Eyck generatie na generatie nieuwe meesters inspireren. Ook zij zullen in 2020 met grote trots in de kijker worden gezet. Beeldende kunsten, theater, dans, maar ook design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk.

Zondag 1 september, 11u @ Belfort Stadscafé & restaurant (onder de Stadshal)

Dag Jan! Van Eyck op kindermaat

Ook in het Van Eyckjaar loopt er in het Huis van Kina van 26 maart tot 31 december de tentoonstelling ‘Dag Jan – Het kleine rijk van Jan Van Eyck’. In die tentoonstelling kunnen kinderen en hun ouders zich inleven in het universum van Jan Van Eyck. Aan de hand van een luistergids word de bezoeker door de 12-jarige hedendaagse kleinzoon Jan Van Eyck door verschillende ruimtes geloodst. Die ruimtes brengen de bezoeker in de atmosfeer van de vijftiende-eeuwse leefwereld van Jan Van Eyck. De bezoeker wandelt er door de galerij, huiskamer, schildersatelier en de kerkkapel van de kunstenaar. Alle info over Van Eyck op kindermaat, op deze site.