Filmregisseur Nathalie Teirlinck en muzikante Esther Lybeert maken Send all your horses

Gelauwerde artiestes maken muzikale roadmovie voor theater

Gelauwerde artiestes maken muzikale roadmovie voor theater

Foto: if

Gent - Twee gelauwerde artiestes, filmregisseur Nathalie Teirlinck (die recent haar nieuwe kortfilm Venus Vs Me draaide in Gent) en muzikante Esther Lybeert, hebben samen een muzikale roadmovie voor theater gemaakt. Send all your horses gaat dit weekend in première in de Gentse Kopergietery.

Send all your horses is een theater-, film- en muziekvoorstelling ineen, een muzikale roadmovie over adolescentie en de zoektocht naar een eigen identiteit. De voorstelling draait rond een twaalfjarig meisje dat op zoek gaat naar haar verloren gewaande tweelingzus.

Send all your horses is een ambitieus project. De film ondersteunt hier niet de muziek of omgekeerd, Nathalie Teirlinck en Esther Lybeert plaatsen alle media op hetzelfde niveau. De film en de live-uitvoering van muziek, soundscape en bruitage gaan hand in hand. De voorstelling speelt met de ruimtelijkheid, met de mogelijkheden en beperkingen van de gebruikte media en doorbreekt op die manier de grenzen van de scène en het witte doek.

De muziek wordt uitgevoerd door de drie vaste leden van Esther Lybeerts eigen band, Mrs Hyde, die voor de première in de Kopergietery aangevuld wordt met vijf meisjes uit de theaterateliers van de Kopergietery, die zowel de backing vocals, de bruitage als de extra-instrumentatie voor hun rekening nemen.

Er wordt vooral gezongen in Send all your horses, zowel in de film als live op de scène. De enige gesproken tekst is een voice-over (Engelstalig, met Nederlandse ondertiteling) van het twaalfjarige hoofdpersonage.

Na de Gentse première gaat de voorstelling op tournee.

Voorstellingen

Zaterdag 3 oktober 2009 om 20 uur (première, uitverkocht)
Zondag 4 oktober 2009 om 17 uur in de Kopergietery, Blekerijstraat 50, 9000 Gent
kaarten (9€/7€): www.kopergietery.be en 09 233 70 00

Hieronder kan u nog uitgebreide info over de samenwerkende artiesten vinden.


Samenwerking
Een samenwerking tussen Nathalie Terilinck en Esther Lybeert lag voor de hand. Teirlinck laat in haar films de binnenkant van de ziel zien, een innerlijke wereld die onder een schijnbaar rimpelloos oppervlak woelig en vol verlangen is. De muziek van Lybeert is doordrongen van eenzelfde melancholie.
Twee jaar geleden werkten beide artiestes voor het eerst samen. Esther Lybeert schreef de muziek voor Juliette, de bekroonde kortfilm van Nathalie Teirlinck. Een half jaar later vroeg Lybeert Teirlinck mee te werken aan een nieuw project voor de Kopergietery. Nu werkten ze in de omgekeerde richting. Bij Juliette waren ze van Teirlincks scenario vertrokken, nu namen ze enkele nummers van Mrs Hyde als uitgangspunt. Ze bedachten samen een verhaal, dat de basis werd voor de voorstelling. Na de verfilming werd nog muziek bijgeschreven.

Nathalie Teirlinck
Nathalie Teirlinck (Brussel, 1985) werd gelauwerd voor twee kortfilms die ze draaide toen ze nog aan het Gentse KASK studeerde. Met Anémone, haar derdejaarswerk, won ze in 2006 de juryprijs op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (IKL) en de ACE-prijs voor beste Vlaamse Studentenfilm op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. In 2007 kreeg ze voor haar afstudeerwerk Juliette opnieuw de ACE-prijs voor beste Vlaamse Studentenfilm op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent en een fictie-wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds op het IKL.
In 2008 maakte ze ook videoclips voor 'Mars Needs Women' en 'Because' van Novastar.
In oktober 2009 gaat Teirlincks nieuwe kortfilm, Venus vs Me, in première.

Esther Lybeert
Componiste/muzikante Esther Lybeert (Sint-Niklaas, 1978) was de eerste zangeres van Hooverphonic en is nu vooral bekend als frontvrouw van Mrs Hyde, de band die ze zelf oprichtte. Ze zingt ook bij Flat Earth Society van Peter Vermeersch (cd-release najaar 2009, project voor Concertgebouw Brugge voorjaar 2010) en deed backing vocals bij onder meer An Pierlé & White Velvet, Tom Wolf, Christophe Miossec, Arno en Baloji. Met Luc Van Acker werkte ze dit jaar samen voor het tribute-album The Ship.
Esther Lybeert heeft ook bijna tien jaar theaterervaring, als actrice, danseres, zangeres, zangcoach en componiste. Ze werkte al diverse malen samen met de Kopergietery, onder meer als componiste voor Satijn en Witte wijn (Eva Bal, 2007-2009) en als zangcoach en arrangeur voor Love (Eva Bal, 2008-2009).

Mrs Hyde
Mrs Hyde heeft geen klassieke popbezetting. De meerstemmigheid staat centraal, in combinatie met samples, stemeffecten en ongebruikelijke percussie als potten en pannen.
De band haalde in 2008 de halve finale van Humo’s Rock Rally (Vooruit) en kaapte de eerste prijs weg op de Dranouterrally. “Niettemin bleken we meer onder de indruk van het piepjonge collectiefje Mrs Hyde, dat met een zeskoppig meisjeskoor en de warme stem van Esther Lybeert tekende voor een intrigerende set”, schreef De Morgen vorig jaar over hun Dranouter-optreden. “De gedachte aan - opnieuw - An Pierlé overviel ons weliswaar om de haverklap, maar Lybeert had genoeg knappe songs in haar mouw zitten ('The Virgins' of de unheimliche potten-en-pannnen-paranoia van 'Hunter') waarmee ze je als een weerloze vis aan de haak wist te slaan."
De vaste bandleden van Mrs Hyde zijn zangeres/pianiste Esther Lybeert, gitarist/backing vocalist/bassist Maarten Flamand (o.a. Cloon / Bulls on Parade / Stash...) en percussioniste/backing vocaliste Eva Schampaert (o.a. Gabriel Rios / Lalalover / Moiano / An Pierlé & White Velvet...). De songs worden geschreven door Maarten Flamand en Esther Lybeert.
Mrs Hyde werkt momenteel aan een debuutalbum met producer Frank Duchêne.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio