Academie voor Muziek, Woord en Dans zet On Stage in teken van Chili

Fernando Gonzalez en Aaron Wajnberg op On Stage voor Chili

Gent - Eerder deed Pedro Gueridi hier zijn verhaal over Chili, Gent, muziek, en hoe hij er in samenwerking met de Academie voor Muziek, Woord en Dans toe kwam om On Stage, het jaarlijkse evenement van de academie, - waar net geen 3.000 leerlingen in avondschool allerlei vormen van woord- muziek en danskunst volgen _ deze keer in het teken van Chili te zetten. Ze nodigden dan ook de Chileense gitarist Fernando Gonzalez uit.

Fernando Gonzalez   (° Santiago de Chili) werd geboren in een familie van kunstenaars. Zijn grootvader was componist en dirigent, zijn vader is een bekend gitarist en gewaardeerd gitaarpedagoog en zijn moeder doceert musicologie.

In 1973 kwam hij naar België en behaalde hier de Eerste Prijs gitaar, de Eerste Prijs kamermuziek alsook het Hoger Diploma gitaar. Gedurende zeven jaar was hij er assistent-docent bij professor Victor van Puyenbroeck.

Een tijdlang verliet hij het klassieke repertoire en vertolkte hij eigen liederen. Intussen werd hij als gitarist laureaat van de Concours International de Namur en behaalde hij de Prijs Alex de Vries. Het was Denise Tolkovsky die hem terugbracht naar het klassieke repertoire. Met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen legde hij het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo vast op cd. Voor deze live opname ontving hij felicitaties van de componist. In recitals vertolkt Fernando Gonzalez vooral het traditionele gitaarrepertoire, gaande van de renaissance tot de hedendaagse muziek, waarbij hij steeds alle technische moeilijkheden meesterlijk beheerst.

Fernando Gonzalez heeft altijd een voorliefde gehad voor Bach, in wiens werken hij de opperste schoonheid en diepste voldoening vindt. Maar ook andere componisten vertolkt hij met evenveel vreugde: A. Scarlatti, A. Barrios, I. Albeniz, Y. Yoko, H. Villa Lobos, A. Lauro, M. De Falla … Al is de gitaar voor hem het solo-instrument bij uitstek, toch beleeft Fernando Gonzalez altijd veel plezier in het samen musiceren met orkest en kamerorkest, alsook in duo, trio en kwartet.

Vrijdag treedt hij op met pianist Aaron Wajnberg. Een filmpje van een recent concert van de twee kan u hier bekijken.

Voor alle info over het evenement: klik door naar de website van de academie.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio