Barbara Sarafian is publiekslieveling. Mathias De Clercq, Tomas De Soete, Eline Berings, Frank De Winne en Patrick Decuyper categoriewinnaars

Frank De Winne is Strafste Gentenaar

Frank De Winne werd strafste Gentenaar. Zus De Winne nam de prijs in ontvangst. (Dodi) Foto: Dominique Dierick

GENT - Frank De Winne is woensdagavond verkozen tot Strafste Gentenaar. Het was zijn zus die de prijs in ontvangst kwam nemen, want De Winne is momenteel voor Unicef in Parijs. Als het van het publiek alleen zou afgehangen hebben, dan was Barbara Sarafian vanavond naar huis gegaan met de titel van De Strafste Gentenaar. Barbara haalde met 1.366 stemmen niet alleen de meeste stemmen in haar eigen categorie van Cultuur, maar scoorde ook het hoogst over alle categorieën heen. Ze liet eerste schepen Mathias De Clercq met 88 stemmen achter zich. Maar bovenop de publieksstemmen, was het de vakjury die uiteindelijk besliste wie van die zes uiteindelijk de Strafste Gentenaar zou worden.

Barbara Sarafian, die in de succesfilm Aanrijding in Moscou de hoofdrol Matty speelde, dus winnares in de categorie cultuur. Barbara haalt het in haar categorie voor filmregisseur Felix Van Groeningen en beeldend kunstenaar Michaël Borremans.

Mathias De Clercq, eerste schepen, is de Strafste Gentenaar in de categorie politiek. Met 1278 stemmen haalt die bijna dubbel zoveel stemmen dan Groen!-gemeenteraadslid Elke Decruyenaere. De socialistische schepen Resul Tapmaz eindigt daar derde.

1118 stemmen waren voor radiomaker Tomas De Soete voldoende om Strafste Gentenaar te worden in de categorie Media en Entertainment, waar hij in concurrentie zat met zanger Frederik Sioen en televisiemaker en straks baas van Humo, Sam De Graeve.

Hordeloopster Eline Berings kwam net zoals in veel van haar atletiekwedstrijden ook in deze wedstrijd als eerste over de meet. Met 1096 stemmen haalde ze het in de categorie sport van wielrenner Iljo Keisse en zeilster Evi Vanacker.

In de academische wereld bleek het een spannende strijd tussen Marleen Temmerman, die recent in Londen nog een lifetime achievement award kreeg van het medisch vakblad British Medical Journal en astronaut Frank De Winne. Frank De Winne haalde het met 1111 stemmen voor Temmerman. Wim Soetaert, van Ghent Bio-Energy Valley strandde op de derde plaats.

In de bedrijfswereld had het stemmend publiek blijkbaar de meeste waardering voor Patrick Decuyper die momenteel zaakvoerder voor Europa is bij Enfinity, een bedrijf dat wereldwijd actief is op vlak van zonne-energie. Hij haalde het voor de Netlogboys Toon Coppens en Lorenz Bogaert. Op de derde plaats eindigde Jeroen en Maarten Michiels van RoomeR.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio