Parlementslid Fatma Pehlivan: 'De film toont waar het over gaat: mensen die naar hier komen, sterven, en hun kinderen die hier opgroeien

60-tal allochtonen bespreken preview van Turks-Belgische film Turquaze

De fanfare van Timur (rol gespeeld door Burak Balci) op de Sint-Jorisbrug in Gent Foto: dodi

Gent - Kadir Balci, de regisseur en scenarioschrijver van Turquaze, een Gents-Turkse film over de confrontaties tussen de twee culturen, toonde zijn film gisteren voor een beperkt _ hoofdzakelijk allochtoon _ publiek. Het ging nog niet eens over een avant-première, want de film is nog niet helemaal afgewerkt. Na de film peilde hij in een open gesprek naar de reacties. En die waren lovend. Medewerkster Meryem Cosgun ging kijken en luisterde naar de reacties, van onder meer van Vlaams Parlementslid Fatma Pehlivan.

De hoofdrollen in Turquaze zijn onder meer voor Burak Balci, de broer van de regisseur en Charlotte Vandermeerschn die de rol van zijn vriendin vertolkt.  Johan Heldenbergh, Tine Embrechts, Maaike Cafmeyer, Katelijne Damen en Marc Verstraeten spelen een belangrijke bijrol in de film.

SP.a parlementslid Fatma Pehlivan: jongeren moeten eigen weg kiezen

“Het is een prachtige film. De kijker wordt overladen met emoties, van begin tot einde. We zien de onderwerpen zoals migratie, de dromen van de eerste generatie en de trieste terugkeer in een doodskist. De jongeren groeien op tussen twee culturen en bieden weerstand tegen de clichés. Het mooiste is dat ze hun eigen weg gaan en kiezen wat hen het meest gelukkig maakt. Deze film boeit beide groepen', aldus de  senator.

 
Mutlu Cetin (31): geslaagde film die interactie goed weergeeft

'Ik vind het een geslaagde film. De interactie tussen de twee gemeenschappen is zeer goed weergegeven. De thuissituaties zijn zeer herkenbaar. We zien hoe Vlamingen bitter weinig kennen over de Turken. Een groot deel van de film speelt af in Gent, wat sowieso alle Gentenaars aanspreekt',  voegt hij er aan toe.

Emine Kara (22) : realistisch voor beide groepen


'Het standpunt van de twee gemeenschappen wordt mooi weergegeven. Men maakt kennis met de Turkse cultuur en de gewoonten. Het is een realistische film voor zowel Turken als Belgen. Het is ook aangenaam om de Gentse locaties verfilmd te zien. Als de film helemaal afgewerkt is ga ik hem zeker nog eens zien', klinkt het verzekerd.


Nurten Senguler (31): ontroerende en meeslepende film

 'Ik ben halfbloed, mijn moeder is een Belgische en mijn vader een Turkse. We zien hier de problemen waarmee wij geconfronteerd worden. Ook zien we een weerspiegeling van alle facetten van het leven. Ik heb mezelf herkend in de film. Bovendien is de muziek echt betoverend. Knap gedaan.'.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio