We zijn goed aangekomen! Tento en boek in Caemersklooster nog tot 5 september

Nostalgie troef op tentoonstelling over vakantiekolonies aan de Belgische kust

Gent - In het Caermersklooster in de Vrouwebroersstraat in het Patershol druipt de nostalgie van de tentoonstellingswanden, maar laat dat nu voor één keer een heel groot pluspunt zijn. Met de tentoonstelling 'We zijn goed aangekomen' en het boek 'Vakantiekolonies aan de Belgische kust van 1887 tot 1980, scoren de organisatoren een tien op de schaal van de herkenbaarheid. Want, zeg nu zelf, wie is er nooit op kolonie geweest met de mutualeit? Met of tegen de zin.

Kartonnen dozen, het is niet toevallig de titel van een roman van Tom Lanoye, waarin de auteur het heeft over zijn jeugd. De kartonnen dozen wijzen volgens Lanoye op het statussybmool. Want, zo schrijft hij: '... dat nog voor de eigenlijke afreis, zelfs nog voor het bestijden van de gigantische autocars die hen ter bestemming zouden brengen, de tienjarigen in twee kampen zouden worden verdeeld. Aan de ene kant de patserige bezitters van een lederen familietotem, aan de kant de jaloerse mindergegoeden, die zich tevreden moesten stellen met onpersoonlijk, ordinair karton.'

Zo bekijkt Lanoye het, maar een bezoeker van de opening van de tentoonstelling bekeek het dan weer van een andere kant: ,Verdorie, dat ik die kartonnen doos van mij ooit weggedaan heb! Dat ligt hier nu in een tentoonstelling.' En meteen somde de man de jaartallen op waarin hijzelf op vakantiekolonie naar de kust gegaan was.

 

 Het is al met al een eenvoudige tentoonstelling, met veel foto's, maar ook met veel materiaal: de serviezen van de socialistische vakantiekolonie 'De Toekomst' en 'Kindervreugde', met rood biesje en bedrukking van de naam van de socialistische organisatie, uit 1958.

 In de glazen vitrinekasten ook veel werkmateriaal: liedjesboeken met kampliederen, rekeningen van de mevrouw die de was en strijk van de fluwijnen deed, en de dagboeken van de monitoren. Met per dag een spreuk van de dag: 'Aan tafel houd m'n zijn wafel!'., zo klonk het in 1948 in Oostduinkerke.

 Voor wie _ zoals wij _ dacht dat die vakantiekolonies alleen maar geörganiseerd werden opdat onze ouders destijds twee weken van ons verlost zouden zijn, die heeft het mis: blijkbaar waren de kolonies een bedoeld om de kinderen in een gezonde buitenlucht te laten aansterken. Arsten legden nameijk aan het eind van de 19de eeuw een verband tussen de gezondheid en leefomgeving en de onwetendehid op gebied van hygiëne _ vooral in de arbeiderswijken in de grote steden _ was volgens hen vijand nummer één voor de volksgezondheid.

 De tentoonstelling (en het boek) bevatten ook een aantal getuigenissen. Onder meer van herr Seele: 'De vakantiekolonie is een van de meest miserabele periodes uit mijn leven', laat die weten. Zo erg was het bij ons nu ook weer niet.

We zijn goed aangekomen! Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980). Caermersklooster, Vrouwebroerstraat, Patershol. Tot 5 september, elke dag (niet op maandag) van 10 tot 17 uur. Gratis.

 

 Op de tentoonstelling is ook het boek van Martine Vermadnere te koop. Het kost 25 euro.

Er is ook een website waar men zelf zijn herinneringen kan op achterlaten.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio