Auteur schrijft live boek in Vooruit

Auteur schrijft live boek in Vooruit

Foto: FVV

Gent - De Canadese auteur MCM (voluit Michael C. Milligan) is in Kunstencentrum Vooruit bezig met een live schrijfmarathon van niet minder dan 44 uur. Drie dagen lang, tot en met zaterdag, kan het publiek wereldwijd (en dus ook in het café van de Vooruit zelf) meeschrijven aan het boek. Donderdagavond waren er al meer dan tweehonderd verhalensuggesties geplaatst, en noteerden de organisatoren al meer dan 5.000 vragen en antwoorden. De auteur deed vooraf research over Gent, en het verhaal speelt zich ook in Gent af.

 In een schrijfmarathon van 44 uur zal de auteur een roman schrijven. Dat doet hij niet alleen maar met input van het publiek, dat dankzij Twitter, Gtalk, Google Documents, Ustream, live interactie en een speciaal ontworpen websiteconsole http://3d1d.1889.ca mee het verloop van het verhaal bepalen.

  Laura Ergo is bibliotheekwetenschapper en houdt zich momenteel vooral bezig met nieuwe manieren om fictie te publiceren via de zogenaamde nieuwe media: ,Het proces lijkt op improvisatietheater (waarbij het publiek ideeën oppert aan de acteurs). Het publiek zal de ontwikkeling van het verhaal van het eerste tot laatste woord volgen én mee sturen. Het project past dan ook perfect in het festival ‘the game is up!’, dat het publiek centraal stelt.'

,Twee jaar geleden leerde ik via via via via de auteur kennen en uit brainstorms ontstond de idee om een boek te schrijven met participatie van het publiek. Uiteraard heeft de auteur een basisverhaal in zijn hoofd en heeft hij de nodige research gedaan. De titel van het boek is The Archivists. Archivisten zijn mensen die bezig zijn met historische verhalen waarvan iedereen denkt dat ze niet waar zijn, maar die wel eens waar zouden kunnen zijn', aldus Ergo. 'Verborgen geschiedenis zeg maar. In dit geval speelt het verhaal zich af in de Tweede Wereldoorlog en gaat het over een oud wapen dat de afloop van de oorlog zou kunnen bepalen. Er komt ook een moord in Gent in voor. De auteur is hier al een aantal dagen, en die gebruikte hij echt om geschikte locaties te zoeken: we bezochten met hem de tentoonstelling Gekleurd Verleden, we gingen naar het restaurant de Rechtvaardige Rechters, enzomeer.'

Tijdens zijn schrijfsessie stelt de auteur online soms heel eenvoudige vragen: over een naam die past bij een bepaald personage, maar de vragen kunnen ook doorslaggevende gevolgen hebben voor de verhaallijn.

'Soms stelt hij ook live vragen aan mensen die in de buurt zijn, hier in de Vooruit', vervolgt Ergo: 'mensen kunnen namelijk niet alleen thuis online volgen, ook hier in de Vooruit staan extra computers waar geïnteresseerden kunnen het verhaal mee kunnen helpen schrijven. Op het einde van de sessie zal de auteur een eerste ruwe versie van het boek hebben, na 6 maand wordt die dan herwerkt tot de definitieve versie van het boek. Je kan niet alleen volgen hoe het boek tot stand komt, je zal het uiteindelijke resultaat ook kunnen downloaden via de website van de Vooruit en van het project', besluit Ergo.

 

 Natuurlijk waren er al eerdere experimenten met schrijfmarathons en publieksinteractie, zoals het stationsroman experiment in het Centraal Station, waar Herman Brusselmans aan meewerkte, maar  MCM is wel  de eerste die op een dergelijke schaal en met behulp van zo veel verschillende geïntegreerde media en technologieën  werken.

 

.De titel van het boek dat in Vooruit (en met een hele community online) zal worden geschreven heet The Archivists: Prehistory is a myth.
 

Meevolgen kan hier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio