Privéconcert onder een hoepelrok

Venetiaans Bal Festival Van Vlaanderen: een klassieker is geboren

Gent - Hoepelrokken, maskers, dames die in een koets eerst rond de Kouter gevoerd worden voor ze galant de trappen van de Handelsbeurs opstappen, lakeien, en stijlvol gemaskerde hostessen die de deelnemers aan het tweede Venetiaans bal verwelkomen. Het feestje van Festival Van Vlaanderenbaas Serge Platel en zijn team was weer meer dan dik in orde. Stijlvol, voor een breed publiek met opvallend veel dertigers, ongewone muzikale interventies, dansles, en, ook voor de tweede keer: De Grote Taartenwedstrijd!

Barokmuziek is het hoofdbestanddeel van het Venetiaans Bal, maar de verrassende manier waarop die muziek tijdens het feest verpakt wordt, maakt het verhaal zeer toegankelijk: een dame die letterlijk torenhoog miniconcerten geeft ONDER haar hoepelrok, terwijl diegene die het privéconcertje krijgt onder die rok wel moet fietsen zodat de dame kan voorstschrijden in de zaal, het Gents Universitair Koor dat gehuld in zwarte capes en met lantaarns midden de dansvloer optreedt, omsloten door het publiek, iemand die in een draagstoel door de zaal gedragen wordt. En op het podium een instructeur die het publiek de eenvoudige technieken van de barokdansen uit die tijd aanleert, begeleid live muziek.


Eén van de onderdelen van het bal is ook de taartenwedstrijd: de eerste vijftig deelnemers die zich engageren om een barokke taart te maken, mochten gratis binnen, en konden daar ook nog eens een overnachting in het Marriott Gent mee winnen. Daarover kan u in een afzonderlijke bijdrage lezen.


Nog een merkwaardig element aan het bal: het begint om 20u15, en om middernacht is het gedaan: licht aan, muziek uit! Gepast, zodat alles in stijl en schoonheid eindigt, vinden de meesten. Te vroeg vinden anderen, maar die trokken dan de nacht in, richting terras, of richting Sint-Pietersabdij, waar De Nacht van de Gevallen Engelen plaats vond.
 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio