FOTO/VIDEO: Steven De bruyn als gastmuzikant en thuisspeler van Braziliaanse DJ Tudo in de Centrale

Foto: Dominique Dierick

Gent - Het was net geen voetbalelftal dat op het podium van de Turbinezaal in De Centrale stond, dinsdagavond, maar met zijn tienen konden ze wel de zaal in beweging brengen: die van DJ Tudo & Sua Gente De Todo Lugar, met Steven De bruyn erbij. Waarbij we de lezer wat misleiden, want DJ Tudo is natuurlijk veel meer dan DJ, de man is ook gitarist, zanger, producer, en heeft een hele groep rond hem: volk van overal, en die spelen trompet, sax, dwarsfluit, keyboards, drums, percussie, tot op een dienschaal van Grimbergen bier. Een zangeres ook, Fernanda, en een tweede percussionist die acht jaar geleden nog de roadie van de groep was. En nu niet alleen percussie doet (met een gigantische bos sleutels), maar ook af en toe op de voorgrond komt op een potje te rappen en te dansen. Geen zootje ongeregeld, maar een bende muzikanten die niet alleen de zaal, maar ook zichzelf amuseerde.

- Foto's en video te bekijken onderaan dit stuk -

Daarmee is de sfeer getekend. Een zittend concert. Dat gaf het nodige comfort: tribune, iedereen heeft goed zicht op de groep, zit comfortabel. Maar iedereen wou bewegen, dat bleek duidelijk: geschuif met de lijven, getokkel op de billen, beweeg met dat lijf. Zo ook Lady Lynn: niet op het podium, maar genietend in het publiek.

DJ Tudo is muzikant, DJ, producer, labelbaas en etnomusicoloog. Hij wordt de Alan Lomax van Brazilië genoemd en maakte honderden uren videoregistratie van rituelen en muzikale ceremonies in Brazilië. De enorme muzikale diversiteit en gelaagdheid van Brazilië kan Tudo met zijn 9-koppige band perfect vertolken. Hun eerste cd, geproducet door Mad Professor en Adrian Sherwood, is een collage van stijlen en kleuren ondersteund door stevige ritmes.

Wie zich aan typische latinomuziek verwachtte, die zat dus wel fout, dinsdagavond. DJ Tudo (eigenlijk Alfredo Bello) wordt de voortrekker van de elektroscene in Brazilië genoedd. Zelf bespeelt hij de vijfsnarige bas, zingt hij af en toe, zweept zijn groep op, en bedient een computerpaneel met samples. De muziek die de groep brengt doet de ene keer denken aan balkanritmes, bevat ook wat jazzyinvloeden, swingt, helt naar drum'n bass, doet de ene keer de zaal swingen, en kan een andere keer dan weer perfect dienen als soundscape voor een film of televisieserie.

Steven De bruyn, lange rode mikrofoonkabel over de schouder, had zijn hele doos mondmuziekjes mee, maar kwam niet om de show te stelen. De muziek die DJ Tudo met zijn negenkoppige band bracht, bevatte al zodanig veel elementen, dat het ongepast zou geweest zijn dat De bruyn daar een dominante rol zou gaan opeisen. Het brood smaakte zo al lekker genoeg, De bruyn zat in de luxe positie dat hij er de lekkere rozijnen en het geconfijt fruit mocht aan toevoegen. Wat hij ook deed: subtiel extraatjes toevoegen aan het geluid van de band.

Maar De bruyn kon zijn thuispubliek ook niet ontgoochelen, en trad af en toe wel duidelijk op de voorgrond: één van die momenten was toen hij het nummer Maybe  Slowly, dat hij met The Rhythm Junks maakte voor de derde Te Gek? cd. En waarbij zangeres Fernanda de Engelse teksten van De bruyn vertaalde naar het Portugees.

'Even kijken of de Brazilianen ook de blues kunnen spelen', vervolgde De bruyn, en hij zette Best kept secret in. Met Join the bus bracht hij samen met de Brazilianen nog een eigen nummer.

Als die Brazilianen op een dienbord van Grimbergen spelen, zal ik hen ook eens iets tonen, moet Steven De Bruyn gedacht hebben, en hij haalde een instrument uit dat naar vorm toe moeilijk te beschrijven valt (ga daarvoor door de fotoshow van Dominique Dierick): 'Dat hebben die gasten nog niet gezien. En jullie wellicht ook niet? Ik heb dat gekocht omdat er op de doos stond: word muzikant van 0 tot 9 seconden!' grapte De bruyn (die er wel veel langer dan 9 seconden over deed om te worden wat hij nu is, de beste mondharmonicaspeler van het moment) en hij beweerde dat de gitarist van de Brazilianen er meteen ook eentje wilde bestellen via Internet, zo'n Omnichord.'

En toen was het tijd voor Quero Bater No Pandeiro, het laatste nummer. Waarna het Portugees sprekende deel van het publiek iets schreeuwde dat niet anders kon betekenen dan ,,wij willen meer'' en ze kregen er ook nog twee bisnummers bovenop: eentje dat gerepeteerd was en en eentje waarbij Steven De bruyn naar DJ Tudo ging, een maat aangaf en zei: 'Kom, we improviseren nog wat.' Wat ze deden: niet oeverloos lang, maar kort en goed.

Een mooie avond was dat, op 1 november, in De Centrale. De bruyn droomt er al van dat de Brazilianen hem ook eens uitnodigen.

 Video (M10VDK):

Info over Steven De bruyn en The Rhythm Junks: klik hier.

 Info over DJ Tudo: klik hier

Het concert in de Centrale was het laatste van de groep binnen de Europaliatour die ze in ons land deden. Een aantal van de muzikanten van de groep speelt vanavond, woensdag 2 november  in de Centrale. Gratis. Vanaf 20 uur.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio