Van oud naar nieuw: Lochristi Blogt deed een rondrit

Heel veel affiches met aankondigingen van eindejaarsfeesten hadden we niet zien hangen, maar toch deed Lochristi Blogt even na middernacht een toer langs de vier deelgemeenten, op zoek naar cafés en zalen waar er gevierd werd. En zie: we kwamen heel wat feestend volk tegen in Beervelde, Zaffelare, Hijfte en Lochristi. In Zeveneken zagen we niet meteen licht branden.

Beervelde: Pax

Bij Freddy en Raymonda in café Pax in Beervelde was het nog vrij rustig, maar we moeten toegeven, het vuurwerk was overal in de buurt nog aan het knallen, we kwamen daar eigenlijk een beetje te vroeg. Maar de zilveren glitterhoedjes waren voorzien, en de sfeer zou er ongetwijfeld inkomen, zo bleek. En tegen een uur of halfacht zou de bakker ontbijtkoeken leveren.

 Zeveneken: alleen nachtwinkel open

Op naar Zeveneken, maar daar vonden we in het dorp alleen de nachtwinkel open, tenzij we niet goed gekeken hebben.

Wel al redelijk wat volk in New Denia, waar Wesley en Belinda eerst een etentje voor een dertigtal personen georganiseerd hadden, en waar de fuif stilaan op gang kwam.

Zaffelare leeft: Brouwershof, Redbarn Saloon, De Beeste

Op naar Zaffelare, waar een aantal jongeren ons voor café Brouwershof vragen of ze op de foto mogen. De ruiten van het café zijn afgeplakt met krantenpapier _ het is ook een vorm van recyclage natuurlijk _ en de jongeren willen zelf wel op de foto, maar of we binnen foto's mogen nemen, dat moeten ze gaan vragen: ,want het is hier eigenlijk privé',' klinkt het.

 

In de aanpalende zaal zijn we wel heel welkom. In Saloon Redbarn Zaffelare van The Spirit of Horses is het een vol huis. Er is een grote partytent waar de catering gebeurt, en op dat moment is men er aan een goed gevuld dessertbuffet bezig. In de zaal zelf zit het vol, op het podium muziek, op de dansvloer is net een sketch bezig met een verpleegster en een patiënt. Eens die afgelopen loopt de dansvloer al snel vol om in een grote cirkel mee te zingen en te dansen op de tonen van Red Solo Cup en daarna vraagt Tatjana 'Heb je even tijd voor mij', op muziek van Frans Bauer. De sfeer zit er daar goed in, bij jong en oud.

Van daar naar De Beeste is het maar een stap. Aan de ingang houden een vijftal mannen ons staand: ,Mogen jullie daar binnen? Wij niet, we zijn te oud!' klinkt het lachend, maar de kliek staat er wel op gefotografeerd te worden.

Binnen in het jeugdhuis heerst de sfeer die in een jeugdhuis moet heersen: niet te veel tralala, gewoon pintje drinken, wat praten, dansen, smsen, in het donker, dat opgelicht wordt met een groene laserlichtstraal.

Hijfte: meer volk dan verwacht in Hermeline

Van Zaffelare gaat de tocht naar Hijfte: een meisje in een licht cocktailjurkje haast zich in de lichte motregen naar feestzaal Hermeline waar een zogenaamde puberfuif aan de gang is. Was eigenlijk nogal privé bedoeld, en men rekende op een zestigtal aanwezigen, maar de bekendmaking via Facebook en de lage inkom- en drankprijzen zorgden voor een massale opkomst.

 

Lochristi: Tonneke, Lodejo, Picasso, Kring

Lochristi centrum dan. 'Niet binnen voor ge een foto van ons neemt!' krijgen we enthousiast te horen van een paar mensen die buiten voor café Tonneken staan te roken. Gewillig als we zijn gaat het drietal op de foto, en wij daarna naar binnen. Er is ambiance, we herkennen achter de discobar iemand die normaal gezien in de Tweety frieten bakt en serveert, een aantal dames leven zich uit op de dansvloer, en voor de rest is de sfeer er zoals die in het Tonneke is: mensen in compagnie aan de toog.

In Lodejo is de tijd dat het jeugdhuis alle zalen van Uyttenhove vulde al lang voorbij. Lodejo doet het nu in eigen huis. Nogal wat rokend volk buiten, binnen socializende en dansende jongeren. Schrijven dat het een vol huis is, zou liegen zijn.

Wel een vol huis in Picasso. Het is daar even wachten voor er foto's kunnen genomen worden: brilglazen en de lens dampen meteen aan. Het café is niet hoog, de uitdrukking tot in het dak gevuld is dan ook niet overdreven. Ambiancemuziek. Van dansen is nauwelijks sprake, wegens geen plaats, maar hier heerst een uitgelaten sfeer. Ook achter de toog, waar Ben, Dorien en Martin drukdoende zijn en glitterhoedjes dragen.

Aan de deur van de Kring hangt een bordje privé, maar de uitbaters daar zijn vriendelijke mensen, dus worden we met plezier binnengelaten: Gert en Mieke hebben er in beperkte kring in het café gegeten, met de kinderen erbij, en daarna ging Gert zelf achter de draaitafel staan en werd er wat gedanst. 

Ook voor ons een rustige afsluiter van een rit rond de vier deelgemeenten.


 

 

 

 


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio