Veiling seniorenkunst op Winterdroom levert 200 euro op

Lucien Casteels Foto: Dodi

Gent - Een veiling van kunstwerkjes van senioren op Winterdroom leverde gisteren niet de verwachte opkomst en opbrengst op. Uiteindelijk konden schepen Guy Reynebeau (SP.A) en OCMW-voorzitter Geet Versnick (Open VLD) toch een cheque van 200 euro overhandigen aan KRAS, een koepelvereniging voor armoedebestrijding.

 Amper een twintigtal geïnteresseerden kwamen gisteren naar de veiling van een aantal kunstwerkjes die senioren eerder ter beschikking stelden van de organisatoren van Winterdroom. Onder die twintig dan nog een heleboel  senioren-hobbykunstenaars, die dus eigenlijk elkaars werkjes kochten.

Geen makkelijke taak voor de veilingmeester, die door zijn aanpak het enthousiasme ook al niet de hoogte injoeg: met uitspraken als ,dit zou een druiventros moeten voorstellen’ en ‘er staat achteraan iets op geschreven, ik vermoed dat dat de titel van het werk is’ wakker je een publiek niet meteen aan natuurlijk. Uiteindelijk leverde de verkoop van werkjes toch nog 200 euro op.
 
Tien Diependale (72) uit Gentbrugge gaf 37 jaar lang les aan de Arteveldehogeschool en had al vroeg aanleg om te schilderen, maar door het werk kwam het er niet ten volle van: ,Ik tekende wel zelf de doopkaartjes van mijn kinderen, en de menukaarten, en eens ik met pensioen was had ik er wel tijd voor. Echt les volgen deed ik niet, maar ging wel naar bijeenkomsten waar we begeleid werden. In het begin maakte ik wel meer dan driehonderd werkjes, maar nu is dat wel verminderd.’ Tien zag haar ‘Zonnig zicht op de winterse vrieskou’ verkocht worden voor 8 euro.
 
Lucien Casteels (78) uit Gent  maakt al foto’s sinds hij elf jaar was: ,Met een klein plastiek toestelletje dat ik kocht in de Priba aan de Korenmarkt. Fotografie bleef wel altijd een hobby, het werd nooit mijn beroep. Van beroep was ik verkoper, al heb ik nooit de indruk gehad dat ik moest werken, ik deed dat gewoon graag, verkopen. Een fotografie-opleiding heb ik nooit gehad, behalve in het leger, waar ik luchtfotografie leerde. En ik volgde wel Photoshoplessen en zo.’ De foto die Lucien liet veilen toont een beeld van een jonge, drugsverslaafde moeder, die haar baby op de rug draagt en flessenmelk geeft, terwijl ze een joint rookt. ‘Ik vond dat in het teken van armoede wel passen. Waar gaat dat leven van die vrouw en dat kind heen? vraag je je af, als je dat beeld ziet.’ 
 Fotograaf Dominique Dierick vond het een goede foto, en bood er tot verbazing van de veilingmeester en de andere aanwezigen 25 euro voor, al had hij het voor 8 euro ook al kunnen meenemen naar huis.
 
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio