Wim Claeys brengt met Dampf internationale accordeoncd uit

© Dominique Dierick

Wim Claeys. U kan hem van veel dingen kennen, onder andere van Test Eu Gents, van de avonden met Vuile Liedjes, van bewerkingen van de liedjes van Karel Waerie, van Ambrozijn, van Boombal. Een mens zou buiten adem raken door op te sommen van wat de man doet alleen al. En zie, blijkt dat hij ook nog actief is met Tref, een vierkoppige internationale groep van drie accordeonisten en één percussionist. Vrijdag stelt Wim in De Centrale de derde cd van de groep voor. En het gaat damp geven, al was het maar omdat de titel van de cd DAMPF is.

Rudy Tollenaere

Wie aan Wim Claeys vraagt om aan de Gentenaars uit te leggen wat ze van Tref en de cd-voorstelling van DAMPF mogen verwachten krijgt een duidelijk antwoord: ,Ah, de mensen moeten van mij in dit project geen Gentse liedjes verwachten, geen vuile lollen ook, en geen cabaret. Instrumentale muziek. Maar heel festief. Feestelijk dus. Maar ook geen typische accordeonmuziek zoals de mensen zich dat voorstellen. Tja, hoe moet ik dat uitleggen. We zijn echt moeilijk in een vakje onder te brengen hoor. Wij spelen dus zelf gecomponeerde muziek: er zit folk in, maar ook jazz, en rock, en eigenlijk ook klassiek. En dat allemaal heel eclectisch door elkaar geweven. Beter kan ik het niet uitleggen. Maar de mensen kunnen het al eens voorbeluisteren hé, zet een audio-fragment op jullie site!'

Vorige week stelde Tref de cd voor in Tilburg en een journalist van de Volkskrant reageerde alvast enthousiast.

Wim Claeys: ,Tref bestaat al tien jaar. Maar we zijn allemaal met vanalles bezig. Didier Laloy is een Franstalige Brusselaar, Bruno Le Tron een Parijzenaar, en Fred Malempré woont in Verviers. We hebben die muziek echt gemaakt in sessies: eens drie dagen in Gent, dan weer eens drie dagen Parijs, dan een paar dagen Verviers.'

We mogen van Wim Claeys _ die mens is altijd vriendelijk, dag en nacht _ een en ander weggeven. Vijf duotickets voor de live-voorstelling van de cd vrijdagavond in De Centrale, en ook nog eens vijf cd's. We geven die weg aan mensen die echt geïnteresseerd zijn. Dus kan je die cd alleen maar winnen als je ook naar het concert gaat. Het is gaan en daar afhalen, of niets. Zo simpel kan het leven zijn.

En nu de vraag: In welk jaar won Tref de Klara Muziekprijs? U kan het antwoord op de vraag vinden op twee sites: die van Wim Claeys, en daarvoor klikt u hier of die van de platenmaatschappij, en die is hier te vinden. U kan maar beter de twee checken, om heel zeker te zijn.

U mailt uw antwoord naar gentwint@gentenaar.be en wij doen de rest. U verwittigen als u bij de gelukkigen bent, en de organisator verwittigen dat u gratis binnen mag en een cd moet krijgen.

Een voorsmaakje is te vinden op deze site.

Tref. CD-voorstelling van Dampf. Vrijdag 20 januari in De Centrale, Kraamkinderstraat. Klik hier voor ticketinfo.