Verspreid over een parcours van 4 kilometer realiseerden lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland een dertigtal installaties met licht en geluid. Nogal wat van de installaties zijn interactief: de bezoekers kunnen zelf meewerken. Twee installaties konden niet doorgaan: één na klacht wegens lichtvervuiling, een tweede omdat ze onvoldoende beveiligd was tegen de regen. In totaal blijven er 27 lichtkunstwerken te zien.

Dat is onder meer het geval bij Human Tiles, het project van Ocubo Criativo, aan Sint-Jacobs: het publiek kan er op een klein podium gaan staan en er door zijn bewegingen een mozaiektegelstructuur op de kerk van Sint-Jacobs beïnvloeden.

Aan het Bisschopshuis kan het publiek aan de installatie van 1024 Architecture in een micro praten, roepen of zingen. Het geluid wordt omgezet en stuurt een lichtstraal naar een kunstwerk op de muur van het bisschopshuis.

La Cagna

Eén van de meest opmerkelijke installaties is La Cagna in de Belfortstraat. De Italiaanse familie De Cagna, die al 80 jaar actief is in de branche van verlichting, installeerde er een gigantische galerij met tienduizenden LED-lichtjes. De opbouw van de galerij vergde een volle week, maar het resultaat is opvallend: de bezoeker heeft de indruk onder een hemel van licht te lopen.

Vorig jaar was de Korenmarkt één van de grote trekpleisters: daar was toen Post Plaza spectaculair verlicht door de Franse lichtkunstenaars Spectaculaires. Dit jaar doen dezelfde lichtkunstenaars hun ding op dezelfde plaats, met het vervolg op het sprookje. Het oogt alvast even sprookjesachtig als vorig jaar.

Video door M10VDK

Het Lichtfestival 2012 loopt nog tot en met 29 januari. Meer informatie vindt u op www.lichtfestivalgent.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio