VIDEO. Cedric Dumont springt van KBC Arteveldetoren aan Loop Flanders Expo

VIDEO. Cedric Dumont springt van KBC Arteveldetoren aan Loop Flanders Expo

Foto: if

GENT - Basejumper Cédric Dumont is deze morgen van de 24-verdiepingen tellende KBC Arteveldetoren aan de Loop aan Flanders Expo gesprongen. Hij deed dat bij een temperatuur van zeven graden onder nul, nadat hij voor zijn sprong eerst even genoot van het uitzicht op Gent en de E40. 118,5 meter hoog.

Dumont is met zijn sprong niet aan zijn proefstuk toe. Hij ontdekte de vrije val en basejumpen in 1988 met de film Pushing the limits. Dumont schakelde in 1996 van snowboarden en surfen over naar basejumpen. In 1999 maakte hij zijn eerste vlucht met een wingsuit en was daarmee een van de pioniers in die discipline.

Dumont heeft ondertussen meer dan 10.000 sprongen op zijn naam staan en behoort to de meest ervaren basejumpers ter wereld.

Over zijn sprong van vandaag: 'Ik spring nooit zomaar zonder nadenken. Ik meet eerst zorgvuldig alle parameters en bereken de risico's die gepaard gaan met de sprong. Zeker als het landschap niet veel ruimte om eender waar te landen toelaat, zoals vandaag het geval was.'

Dumont sprong 2 seconden in vrije val tegen een snelheid van 100 km per uur voordat zijn parachute opende. Minder dan 1 minuut na zijn sprong landde hij aan de voet van de toren en vouwde hij zijn parachute op en nam de benen. Zijn sprong was legaal, maar bij het landen beland je soms op privé-terrein, en vandaar dat basejumpers zich snel uit de voeten maken. De werkmannen op de toren keken hem verbaasd na.

De KBC Arteveldetoren (eerder bekend als de MG Tower) is de hoogste toren van het noordelijke deel van belgië. Hij is 118,5 meter hoog. De toren is nog in aanbouw en in april nemen de kantoren van KBC hun intrek in de toren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio