L-Day in Vooruit: trotse lesbiennes houden workshops en feesten

Goed duizend vrouwen kwamen zaterdag naar de Vooruit voor de 25ste editie van L-day. L-day is een initiatief van de vzw Folia, een vereniging voor en door lesbische en biseksuele vrouwen en meisjes uit Vlaanderen en Brussel. 'Er is al een hele weg afgelegd sedert de start 25 jaar geleden, maar we hebben nog een eind te gaan. Ook vandaag worden meisjes en vrouwen die hand in hand lopen op straat nog wel nageroepen met ,vuile lesbo', vertelt An Lescrauwaet van Folia.

Lescrauwaet, zelf docente aan Hogent, waar ze les geeft aan toekomstige sociaal assistenten, is voorzitter van Folia: ,We zijn nu aan de 25ste editie toe, 25 jaar lang. De L-day is een mix van ontmoeting, maar ook van bewustmaking, workshops, en een middel om politiek iets los te weken.We hadden vandaag een debat waarbij een vrouw kwam getuigen waarom ze uit Oeganda moest wegvluchten: omdat ze lesbisch is. Hier zijn we al een heel eind geëvolueerd: we krijgen subsidie van de stad, de stad betaalt hier één van de zalen van de Vooruit voor ons, schepen Reynebeau kwam ons kort toespreken. Hij herinnerde er ons aan dat Gent de eerste stad was met een holebibeleid.

We kunnen ondertussen gerust stellen dat we fier zijn dat we lesbisch zijn. In de beginjaren kwam hier gewoon geen man binnen, maar ook dat is geëvolueerd, mannen mogen nu wel binnen. De dag is ook meer dan praten alleen: we houden workshops percussie, juwelen maken, yoga, en we bieden een podium aan jonge lesbische artiesten die hier in de balzaal kunnen optreden. Het is gewoon ook een feest.' Info: op de site van Folia.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio