Schauvliege: 'We verliezen één van de belangrijkste museumdirecteurs van ons land'

Museumdirecteur Robert Hoozee overleden

Museumdirecteur Robert Hoozee overleden

Museumdirecteur Robert Hoozee met een werk van John Constable op de achtergrond Foto: FVV

GENT - Robert Hoozee, directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent, is overleden. Hoozee (geboren in 1949) was sinds 1978 verbonden aan het Museum voor Schone Kunsten, eerst als assistent, vanaf 1982 als directeur ad interim, vanaf 1985 als directeur. 'Met Robert verliezen we één van de belangrijkste museumdirecteurs van ons land', zegt minister Joke Schauvliege.

In zijn voortdurend streven naar kwaliteit en perfectie bouwde Robert Hoozee het MSK uit tot een nationaal én internationaal referentiemuseum voor de Belgische kunst van de 19e en vroege 20e eeuw. Hoozee was ook de drijvende kracht achter ‘British Vision: Observatie en verbeelding in de Britse kunst 1750-1950’, een overzichtstentoonstelling van de Britse kunst die het museum na een grondige renovatie nieuw leven inblies.

Hoozee stond er voor bekend dat hij steevast ijverde voor kwaliteit en perfectie. Dat gold voor alle geledingen van de museumwerking, maar zijn grootste aandacht ging naar de presentatie en ontsluiting van de historische collectie en de organisatie van vernieuwende en wetenschappelijk verantwoorde tentoonstellingen.

'Vandaag moet het museum afscheid nemen van een man die decennialang, stap voor stap, en in alle discretie, aan het museum bouwde en aan de museumwerking schaafde. Onder hem ontwikkelde het Museum voor Schone Kunsten Gent zich tot een nationaal én internationaal referentiemuseum op het gebied van de Belgische kunst van de 19de en vroege 20ste eeuw', zo laten de  directie en het personeel van het Museum voor Schone Kunsten Gent, schepen van Cultuur Lieven Decaluwé, Johan Van de Wiele, departementshoofd Departement Cultuur, de Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten, Dany Vandenbossche, voorzitter van De Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten in een persmededeling weten.

Ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege wenst haar medeleven uit te drukken bij het overlijden van Robert Hoozee. “Met Robert Hoozee verliezen we één van de belangrijkste museumdirecteurs van ons land van de afgelopen decennia. Stap voor stap, met veel ernst en werkend in een internationale context, heeft hij het Museum voor Schone Kunsten in Gent uitgebouwd tot een zorgzaam, wetenschappelijk onderbouwd en aantrekkelijk museum dat wereldwijd zijn plaats heeft verworven.

Ook met zijn tentoonstellingen wist Robert Hoozee telkens te verrassen als waren het nieuwe collecties die rond een thema werden getoond. Met zijn zorg voor precisie en een uitgekiende selectie van kunstwerken werden zijn presentaties en zijn catalogi referenties in het hele culturele erfgoedveld. Mijn medeleven bij dit grote verlies gaat in de eerste plaats uit naar zijn echtgenote, kinderen, zijn familie en naar de volledige museumploeg.”

De uitvaartplechtigheid heeft zaterdag 25 februari om 10.30 uur plaats in de Sint-Annakerk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees