Kurt Defrancq, Jean Paul Van Bendegem, Herwig De Weerdt en Ann Verhelst spelen ontmoeting Ensor-Einstein na

Professor wetenschapsfilosofie Jean Paul Van Bendegem wordt acteur en speelt Einstein

Professor wetenschapsfilosofie Jean Paul Van Bendegem wordt acteur en speelt Einstein

Jean Paul Van Bendegem en Kurt Defrancq Foto: Benny De Grove

Gent - Jean Paul Van Bendegem, de professor wetenschapsfilosofie die door zijn deelname aan de televisieshow De Slimste Mens ook bij een breder publiek bekend raakte, wordt acteur. Op 1 en 2 augustus gaat in De Haan het theaterstuk Au Coeur Volant in première. In dat stuk herspeelt Van Bendegem, samen met acteur Kurt Defrancq de historische ontmoeting die Albert Einstein en James Ensor op 2 augustus 1933 hadden in restaurant Au Coeur Volant in De Haan. Het stuk komt in oktober ook naar Gent.

 Regisseur is Gentenaar Herwig De Weert, die in de setting ook effectief zal koken, en actrice Ann Verhelst speelt de rol van de serveerster waarover Einstein en Ensor het ook zouden gehad hebben.

Herwig De Weerdt: ,Waarover de twee heren het destijds hadden, daar hebben we natuurlijk het raden naar, maar Van Bendegem en Defrancq (de ene een wetenschapper, de andere een artiest) zullen dus tijdens het eten praten over leven, liefde en werk, zoals Einstein en Ensor dat deden. Op dezelfde plaats. Het stuk speelt ook niet in een klassieke theatersetting, ook de mensen zullen aan tafeltjes zitten en een drankje en een hapje krijgen en als voyeurs het gesprek kunnen volgen.'

Professor Van Bendegem heeft aan de VUB een sabbatjaar, is bezig met een nieuw boek, en had ooit laten vallen dat hij wel eens wou acteren. 'Kurt Defrancq heeft hem dan de vraag gesteld, en van het een kwam het ander', aldus De Weerdt die het stuk regisseert, maar ook ter plaatse kookt. Ann Verhelst is de vierde acteur. Zij speelt de rol van de uiterst bevallige serveerster die de twee heren tijdens de maaltijd bedient.

Au Coeur Volant. Op 1 en 2 augustus in première in De Haan, in de spiegeltent van parkdomein La Potinière, Leopoldlaan. Reservatie via 059-24.21.33 of toerisme@dehaan.be

Op 11 en 13 oktober komt de voorstelling ook naar Gent. De locatie ligt nog niet definitief vast.

 

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio