JAZZMATAZZ 5. Start me up!

JAZZMATAZZ 5. Start me up!

Foto: dodi

Gent - Waarschijnlijk zult u denken een aflevering van deze Gent Jazz reeks te hebben overgeslagen maar gisteren was het eigenlijk Jazzmatazz 4 in plaats van 3, tellen is nooit mijn sterkste kant geweest en dat is hier nog maar eens bewezen. Ik zeg nu alle dagen mijn tafels van vermenigvuldiging op.

 Gentjazz knoopte gisterenavond bij het aantreden van Damien Rice weer aan met een dit jaar ontstane gewoonte nl. Watergieten tijdens het laatste optreden. De weergoden, als ze al mochten bestaan, zijn het festival niet gunstig gezind maar dat wisten we eigenlijk al. Tijdens het optreden van Antony bleven we daarvan gespaard, maar dat was dan ook de enige avond tot nu toe.

De avond opende met Amatorski, een groep die nog bij de editie Jonge Wolven 2009 een eervolle vermelding kreeg van de jury. De ietwat melancholische sfeer werd voortgezet door de in 1992 opgerichte Britse band Thindersticks en dat was zichtbaar tot genoegen van het bijzonder talrijk opgekomen publiek. De kers op de taart werd door Damien Rice afgeleverd. De uit Dublin afkomstige singer/songwriter stelde de massa die voor hem gekomen was meer dan tevreden. Een avond van singer/ songwriters die werd afgesloten met de zoveelste hevige plensbui, nu nog een sneeuwstorm en de cirkel is rond.

Mijn vriend de Burgemeester van Brugge was gisteren met mij afgezakt naar het Jazzfestival om kennis te maken met zijn opvolgster, die probeerde hem enkele CD’s aan te smeren. 
 
Deze avond wordt het reggae dansen geblazen op het festival met onder meer het legendarische duo Sly and Robbie in de bezetting van Jamaican legends. De avond wordt afgesloten door Rodriguo en Gabriela die op Gentjazz al eerder speelden.
 
Het was gisteren overigens exact 50 jaar geleden dat The Rolling Stones in de Marquee club in London hun eerste optreden hadden en tegelijk ook aankondigden dat ze nu toch aan het repeteren geslagen zijn voor de zoveelste allerlaatste wereldtournee. Jagger en Richards, bekend voor hun tumultueuze professionele relatie hebben hun nieuwe ruzie blijkbaar bijgelegd. Zouden ze niet eens GentJazz kunnen aandoen? Met dank aan onzen Bertrand voor de bereidwilligheid. 
 
Ik maakte gisteren van de gelegenheid gebruik om das klokkenspiel op het Emile Braunplein te gaan bekijken en ik stelde daar vast dat Klokke Roeland er in hangt maar dat die klok toch wel een beetje klein uitvalt voor die reusachtige klokkenstoel, volgens mij kan de Mathildisklok er toch nog bijhangen.
 
Deze avond is het dan weer zover, de Gentse Feesten worden geopend op het stadhuis met de overhandiging van de stadssleutels aan onze Lieven, die ze volgens mij nu zal mogen houden als blijvend aandenken. 
 
Daarmee is de tiendaagse veldtocht officieel van start gegaan. Voor de opening zal Klokke Roeland wellicht luiden, althans daar ga ik vanuit. Ik moet weer wat gewoon worden aan het uitzicht van de binnenstad, waar u zelf kunt vaststellen dat de Horeca er niet gerust in is, want de stad heeft iets weg van een vluchtelingenkamp van de Verenigde naties. Volgens mij zijn alle beschikbare tenten van het land in Gent gezet tegen de verwachte zondvloed, haal alvast maar uw regenjas en paraplu voor de eerst dagen uit. Nadien wordt het Zuiders zonnig. 
 
Ik moet mij gaan voorbereiden om de zoveelste Feesten heelhuids doorgekomen, ik heb daarvoor het nummer van de Stones “Start me up” alvast opgelegd. De vooravond op vrijdag de dertiende kan niet anders dan meevallen.
 
Nog één avond GentJazz en dan zit de 11 de editie er alweer op, muzikaal een geslaagde editie tot nu toe.
Alvast een goede start van de Feesten gewenst.
 
Da moe kunnen in Gent(Jazz)!
Dany Vandenbossche
13 juli 2012
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio