"Voer voor zoetekauwen op een idyllisch plekje"

Koffieklets: Brooderie in de Jan Breydelstraat

Vier dames scannen voor Gentenaar.be de koffiemarkt in Gent. Vandaag brengt Vanessa De Vuyst verslag uit van haar bezoek aan de Brooderie in de Jan Breydelstraat. "Het gebeurt niet zo vaak maar vandaag trek ik de stad in met man en kinderen. Na een bezoekje aan een tentoonstelling in Design Museum steken we de Jan Breydelstraat over en zoeken een tafeltje in de Brooderie. Hoewel het terras lonkt, opteren we toch voor een plaatsje binnen."

Deze bed&breakfast biedt zowel ontbijt, brunch, lunch als gebak aan. Op weekdagen is er ook een vegetarische dagschotel verkrijgbaar. We lezen dat de Brooderie voornamelijk producten van biologische teelt gebruikt in alle huisgemaakte bereidingen.

In het ‘restaurant’ van de Brooderie kan je ook terecht voor vers brood, huisbereid gebak en een ruim assortiment van volkoren broodsoorten: notenbrood, olijfbrood, zonnebloempitbrood, mueslibrood, …

Rabarbertaart

Wat bij het binnenkomen het meest in het oog springt zijn de huisgemaakte taarten, gebakjes en koekjes: rabarbertaart, kaastaart, walnotenkoekjes, gemberkoekjes, tiramisu, kaastaart, Gentse vlaai, … Ze lijken allemaal wel net uit de oven te komen. Dochterlief kijkt met grote, hongerige ogen naar al dat heerlijks vragend mijn richting uit. Ons zoetekauwtje vindt hier haar gading, zoveel is zeker. Maar eerst een tafeltje vinden.

Op het eerste zicht is er geen plaats meer in de Brooderie maar de serveerster wenkt naar het achterste deel van het restaurant annex ontbijthuis. Daar blijkt nog drie tafels te zijn, maar echt sfeervol is het er niet.

Charme

Het voorste gedeelte scoort duidelijk stukken beter qua charme en gezelligheid. Maar goed, dat is volzet dus kiezen we achteraan een houten tafeltje. Een prijs voor netheid zou ik de Brooderie niet meteen geven. Op de tafel waaraan we plaatsnemen liggen de kruimels van onze voorgangers nog. Ook nadat we zijn gaan zitten blijft de tafel er vuil bijliggen.

De serveerster brengt de kaart maar die blijkt een stuk beperkter dan het aanbod dat we zagen bij het binnenkomen. De taartjes en koekjes vinden we er niet op terug. Dan maar even kijken in de toog om onze keuze te maken. Dochterlief bestelt warme choco en chocolademousse, mijn echtgenoot gaat voor een espresso en walnotengebakje, ikzelf bestel een verse muntthee.

Helaas blijkt de verse munt vandaag niet voorradig te zijn, zodat ik een koffie Americano vraag. Onze zoon is een buitenbeentje: waar we ook gaan, hij bestelt steevast een plat watertje. Ook vandaag.

Oma

We worden vrij snel bediend. De koffies zijn van Lavazza en worden in kopjes van dit merk geserveerd. We krijgen er melk in een kannetje en verschillende soorten suikertjes bij: kandijsuiker, klontjessuiker en rietsuiker. Daarbovenop krijgen we ook een klein stukje rabarbertaart.

Terwijl wij van onze koffie nippen zien we onze dochter helemaal opfleuren tijdens het oplepelen van haar glaasje chocomousse. ‘Even lekker als die van oma’, voegt ze er aan toe. De warme choco vindt ze wat minder en blijkt aan de fletse kant te zijn.

Het walnotengebakje is lekker en bevat een speculoosachtig mengsel binnenin, maar de smeuïige rabarbertaart die we als extraatje bij de koffie kregen scoort nog beter. Terwijl we zitten te genieten van onze Lavazza koffie, kijken we goedkeurend door het raam.

Idlyllisch

De Brooderie ligt op een idyllisch plekje in het hart van de stad, met zicht op het appelbrugparkje en de Lievekaai. Heel wat TRACK-bezoekers en toeristen passeren langs het raam. Aan de picknick tafel in het Appelbrugparkje zitten enkele studenten gezellig te keuvelen.

Hoewel de Brooderie niet echt sfeervol is – het doet mijn echtgenoot eerder aan een studentenkot denken - heeft dit ontbijthuis wel iets authentieks, iets échts. De homemade taartjes en broden zijn duidelijk de grootste troeven. Koffieliefhebbers zullen er niet meteen aan hun trekken komen, zoetekauwen des te meer. Vraag maar aan mijn lieve dochter.

Brooderie, Jan Breydelstraat 8, 09 225 06 23
Gesloten op maandag.
www.brooderie.be

Warme choco: 2,80
Espresso: 2,20 euro
Americano: 2,40
Cappucino: 2,70 euro

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio