Koffieklets: Ycono in de Brabantdam

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DoDi

1 / 12
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vier dames scannen voor Gentenaar.be de Gentse koffiemarkt. Vandaag brengt koffiekletser Liliane Vandenheede verslag uit over haar bezoek aan Ycono in de Brabantdam. "Op 9 december vorig jaar, mijn verjaardag notabene, ging Ycono open. Dit unieke koffiehuis ligt aan het einde van het al even iconische glazen straatje vlakbij het restaurant De Vitrine. Uitbater Edward combineert er zijn passie voor design met een heerlijke koffiebar."

Liliane Vandenheede

Voor de koffiebonen in Ycono zorgt Eveline, beter bekend als mevrouw Panamarenko van Hoorens koffie en een goede vriendin van Edward. De barista werkte vroeger als binnenhuisarchitect bij Vitra wat meteen zijn passie voor design verklaart.

Het is rustig op deze zondagmiddag als ik mijn cappuccino bestel die perfect afgewerkt op tafel komt. Ik neus wat rond in de open keuken, de koffiemachine blijkt een FACHA en het porselein van mijn koffietas van Royal Boch, model expo 58. Helaas niet meer verkrijgbaar want dit historische icoon ging vorig jaar failliet.

Wie espresso bestelt bij Ycono krijgt een Bialetti mini-espressokannetje op tafel. Na de koffie was ik helemaal verkocht voor de ‘Fentimans botanically brewed lemonade’ op de kaart, limonade geschonken in de mooiste flesjes die ik ooit zag.

Design

Bij Ycono kan je zonder schroom, tegen betaling weliswaar, naar buiten wandelen met een stukje design. Alles is er te koop: de stoelen van Charles & Ray Eames maar ook ander meubilair en accessoires van Kate Chung, Marcel Wanders, Francine Van Der Biest, Mathieu Matégot en natuurlijk Panamarenko. Koffie en design, de perfecte match!

Een ouderwetse platenspeler met vinylplaten zorgt voor muziek en wie wil mag ook zijn eigen meegebracht plaatje draaien. Naast koffie en latte serveert Ycono ook thee, smoothies, zelfgemaakte quiches, salads, soep en de Ycono Club Sandwich. In het weekend krijg je er een ontbijt om je vingers van af te likken.Het publiek is jong, trendy maar ook rasechte buurtbewoners van allerlei slag en toeristen bevolken dit unieke koffiehuis. De prijzen zijn zeer democratisch, voor een espresso betaal je 1,9 euro, een cappuccino of latte 2,5 euro.Ycono, Brabantdam 100Open van woensdag, donderdag en zondag van 10 tot 20 uur.Op vrijdag en zaterdag van 10 tot 22 uur.www.ycono.com of facebook.com/ycono

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio