Gentse studenten zingen weer uit volle borst en uit eigen codex

Vreugde alom in studentenland, want Gent heeft na meer dan twintig jaar opnieuw een eigen Gentse codex: een liederenboek, aangevuld met een heleboel nuttige studenteninformatie. 'Inderdaad een mijlpaal, tenminste in de wereld van studenten', weet Christophe Bostyn. Bostyn is voorzitter van Studentikoos Centrum Ghendt en één van de initiatiefnemers.

 'Gent had van 1935 tot 1993 een eigen codex, dat is dus voor wie daar niet echt mee bezig is een boek met niet alleen een heleboel liederen die tijdens een studentencantus gezongen worden, maar ook met informatie over tal van studentenclubs. Op een bepaald moment was er geen geld meer voor een eigen Gentse codex, en moesten ze in Gent noodgedwongen werken met codexen uit Leuven. Daar is in die tijd heel veel kabaal rond geweest en veel studenten bleven maar vasthouden aan die oude Gentse codex.'

Maar nu is er dus, twintig jaar later, weer een eigen Gentse codex. 'Je moet rekenen dat er toch zo'n 2.000 tot 2.500 codexen per jaar de deur uitgaan, en dat er in totaal naar schatting toch wel 12.000  studentencodexen in Gent in omloop zijn. Dat is echt niet niks. Van de 3.000 exemplaren die we nu in eigen beheer gedrukt hebben zijn er niet zo veel meer over.'

De Gentse studentencodex bevat zo'n 300 liederen, is ongeveer 3 cm en 576 blz dik, weegt ongeveer een halve kilogram en kost 10 euro per stuk. Eén euro per exemplaar gaat naar het Kinderkankerfonds van het UZ Gent, en prof. dr Yves Benoit stond er op om zelf naar de voorstelling te komen. Hij was overigens zelf ooit voorzitter van het seniorenconvent van de studenten. De codex bevat ook info over een honderdtal studentenclubs.

'Voor een student die echt met het studentenleven bezig is, heeft zo'n codex echt wel een betekenis. Zelf heb ik er een twintigtal op het rek staan, waaronder de eerste editie van 1935', aldus Bostyn, ondertussen zelf een dertiger, en ooit afgestudeerd als master in de Europese studies.

Meer info op www.gentsecodex.be (de site zou normaal gezien dinsdag online komen)

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio