Expo over twee eeuwen vrouwen en hun psychiaters

Nerveuze vrouwen in museum Dr. Guislain

In het museum Dr. Guislain loopt momenteel de tentoonstelling ‘Nerveuze vrouwen’. De expo brengt een overzicht van twee eeuwen nerveuze vrouwen en hun psychiaters. 'Het is een tentoonstelling die een ruim publiek kan aanspreken', vertelt artistiek leider Patrick Allegaert. 'Zowel het sociale, culturele en het medische aspect komen aan bod en er zijn prachtige kunstwerken te zien.'

 Vrouwen worden al eeuwenlang als ‘nerveuzer’ beschouwd dan mannen maar zijn ze dat werkelijk ook? Zijn ze zo labiel, humeurig en prikkelbaar als de clichés ze voorschrijven? 

'Deze expo toont aan hoe de geneeskunde en de psychiatrie omging en omgaat met de vrouw door de jaren heen, zegt Patrick Allegaert.
 
'Bij vrouwen ligt het percentage in het algemeen hoger. Daarnaast is de rol van de vrouw in de samenleving door de jaren heen volledig veranderd. In de 19e eeuw leken vrouwen waanzinnig te worden door een gebrek aan gedragsvrijheid. Begin de 21ste eeuw lijken sommige vrouwen net te bezwijken onder de last van vrijheid. Vroeger kreeg een vrouw al snel de stempel van krankzinnig als ze van het normale patroon afweek. Wij kozen dan ook voor de titel ‘nerveuze vrouwen’ omdat iedereen het woord nerveus anders kan invullen, het heeft een heel ruime betekenis.'
 
Bestseller
 
De expo is geïnspireerd op de bestseller ‘Gek, slecht, droevig’ van Lisa Appignanesi. Een boek dat gaat over de geschiedenis van vrouwen en psychiatrie van 1800 tot heden. Daarnaast is het beeld van de expo een tekening van theatermaker Eric De Volder. 'Dit is een  eerbetoon aan een geweldige persoon en kunstenaar. De vrouw die afgebeeld staat op de affiche is een tekening die hij maakte voor Achter ’t eten, een voorstelling die ging over een dochter die seksueel misbruikt wordt,' gaat Patrick Allegaert verder.
 
Zeven vrouwen en hun psychiater
 
De tentoonstelling toont zeven vrouwen en hun psychiater. Het eerste koppel is het oudste duo Théroigne de Méricourt en Philippe Pinel. Beiden staan met een afgietsel van het hoofd in het museum. Zij  was een revolutionaire vrouw en raakte bezeten van de maatschappelijke veranderingen, hij is de hervormer van het gesticht. De bekendste koppels zijn Anna O. en Sigmund Freud en Marilyn Monroe en Ralph Greenson. 
 
Alle nerveuze vrouwen hebben één houvast, kunst. Kunst komt in allerlei vormen aan bod in de expo. Zo zien we documenten uit dokterskabinetten, filmfragmenten en getuigenissen maar ook schilderijen, tekeningen en beelden. Historische werken zoals tekeningen en aquarellen van de Duitse Unica Zürn over haar huwelijksleven. Zürn schreef ook een roman waarin ze haar zelfmoord _  ze sprong van haar balkon in Parijs _  neerpent. Er zijn ook tekeningen van Félicien Rops en een glasharmonica-instrument, vrouwen werden zogezegd gek van de hoge toon. De historische documenten wisselen af met hedendaagse kunst van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama (pumpkin), Delphine Boël met ‘Endless hypocrites’ naar Luc Tuymans en Paul McCarthy.
 
‘Nerveuze vrouwen’ debatteert over de positie van de vrouw in de psychiatrie door de jaren heen aan de hand van zeven koppels arts-patiënte en sterke beelden. De tentoonstelling is origineel, afwisselend maar op veel momenten ook heel tragisch.
 
Nerveuze vrouwen. Nog tot 26 mei 2013 in het museum dr. Guislain. Info op de site van het museum.
 
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio