Yves Deswaene: Edmond was een onvoorwaardelijke basismilitant

REACTIES. Edmond Troch overleden

Deze morgen is Edmond Troch op 75-jarige leeftijd thuis overleden. Edmond was in Lochristi één van de meest bekende tuinbouwers en ook één van de pioniers van de PVV (nu Open VLD). Edmond laat een weduwe Liliane Ghyselinck (74), naar wie hij de zelfgekweekte azalea Mevrouw Edmond Troch noemde, dochter Regine Troch (45) en een kleinzoon Alexander Van Den Abeele achter. Edmond was actief in tal van tuinbouwverenigingen- en organisaties.

 'Papa was sinds april vorig jaar ziek, hij had long- en botkanker. Hij  werd al die tijd thuis verzorgd door Solidariteit van het Gezin;', aldus zijn dochter Regine, in een eerste reactie.

 

Edmond Troch was onafgebroken gemeenteraadslid voor de PVV, VLD en Open VLD van 1977 tot 2006. Zelf kenden wij Edmond Troch als iemand die zichzelf nooit op het voorplan zette, maar altijd aanspreekbaar en behulpzaam was vanop de achtergrond. 

De afscheidsplechtigheid van Edmond Troch heeft volgende week zaterdag 13 april plaats, om 13 uur, op crematorium Westlede.

Reacties

Burgemeester Yves Deswaene: 'Edmond was een onvoorwaardelijke basismilitant zoals ze nog nauwelijks bestaan. Hij had een loyauteit tegenover de partij die zijn gelijke niet kent. Edmond had een mening, en kwam daar ook voor uit. Maar hij had het verstand en het menselijk inzicht om zijn mening te geven op de plaatsen en de momenten waar het moest gebeuren: op de partijvergaderingen. Intern. Edmond was niet de man die dingen aan de grote klok ging hangen. Zijn trouw aan de partij was fenomenaal. Tot het laatste moment.

Eén van de mooiste momenten die ik mij herinner was toen we voor de recente verkiezingen onze borden in zijn voortuin gingen zetten. Hoewel hij toen al ziek was, wilde hij mee op de foto. Hoe hij daar blij en fier opstaat, en toont dat hij trots is dat de generatie na hem het werk verder zet, dat is ongelooflijk. Ik deed bij Edmond mijn eerste vakantiejob ooit, op zijn bloemisterij, om mij met de opbrengst mijn eerste verrekijker te kopen. Edmond was ook de man die bekend stond om tal van kaarten voor de activiteiten van de PVV, later VLD en Open VLD te verkopen. En azaleas weggeven: ik kan het niet in honderden of duizenden uitdrukken hoeveel hij er gratis voor allerlei feesten en tombola's heeft weggeschonken.'

 N-VA gemeenteraadslid Tom De Sutter zetelde nog in de raad toen Tom raadslid was voor LOVS.

 'N-VA neemt met droefheid kennis van het overlijden van oud gemeenteraadslid Edmond Troch. De ongelijke strijd tegen kanker slaat de laatste weken genadeloos toe in Lochristi', zo reageert Tom De Sutter: ,Ik zetelde nog samen met Edmond in de raad tussen 2000 en 2006. Edmond trad in de raad niet vaak op het voorplan, maar ervoor of erna kon je makkelijk tot een gesprek komen met hem. Edmond apprecieerde zijn collega's wel. N-VA wenst haar oprechte deelneming te betuigen aan zijn echtgenote en familieleden en aan de Open VLD-familie', zo besluit De Sutter.

CD&V raadslid en gewezen schepen Albert Van Nieuwerburgh zetelde nog veel langer met Edmond dan Tom De Sutter: ,Edmond zetelde  inderdaad van meteen na de fusie in de raad, tot 2006. Hij zat dan wel de meeste van die jaren in de oppositie, maar Edmond was een fijne collega. Een correct mens. Een man van niet veel woorden, maar als hij zijn woord gaf, dan hield hij zich daar aan. Het was nog een politicus van de generatie waar het gezond boerenverstand nog meetelde. Ik had altijd goede ervaringen met hem, zowel de periode dat hij in de oppositie zat, als in de legislatuur waar we een coalitie vormden. Edmond was in de raad de man die de land- en vooral de tuinbouw verdedigde, een sector die zowel hem als mij na aan het hart lag. Hij beleefde de gouden jaren, had ook een belangrijk exportbedrijf. Op vlak van ruimtelijke ordening was hij uiteraard ook erg begaan met het Algemeen Plan van Aanleg en de afbakening van de woongebieden. Ik heb Edmond als mens altijd heel erg gewaardeerd. Een liberaal in hart en nieren. Wij konden heel erg goed met elkar opschieten, Edmond en ik. Heel ver stonden onze standpunten niet van elkaar. Ik zag hem voor het laatst een paar maanden geleden, bij Edith, in Hijfte Center. Hij zei me toen al dat het niet al te goed ging met hem, maar hij probeerde toch nog af en toe bij de mensen te komen.'

 

 

Meer informatie en reacties later op deze site.

Lochristi Blogt biedt de familie alvast oprechte deelneming aan. Lezers kunnen hun medeleven in een reactie neerschrijven.

 

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio