Guido Lauwaert reist nog één keer naar het einde van de nacht

Guido Lauwaert reist nog één keer naar het einde van de nacht

Foto: dodi

Gent - Gentenaar Guido Lauwaert, organisator, acteur, schrijver, gelegenheidsdichter en stichter van het Poëziecentrum stapt nog een keer het podium op. Morgen dinsdag 9 april brengt hij in de Cultuurloft, aan de Tentoonstellingslaan 147 om 20 uur een monoloog naar de roman van Louis Ferdinand Céline: Reis naar het einde van de nacht.

 Reis naar het einde van de nacht is  een roman die in het pantheon van de literatuurklassiekers is opgenomen.Toen Lauwaert  er destijds mee in première ging, werd zijn monoloog op veel lof onthaald, onder meer door  Wim van Gansbeke, Pol Arias, Michiel Hendryckx en Jac Heijer, de legendarische recensent van NRC Handelsblad.

Lauwaert heeft de voorstelling in de loop der jaren  naar schatting wel 500 maal opgevoerd in Nederland en Vlaanderen. De laatste jaren vooral in privé, onder de noemer ‘Huiskamertheater’. Dat doet hij dus nu dinsdag 9 april  nog een keer, in de Cultuurloft.
 
 
 Over de vertolking van Lauwaert schreef professor Willem Elias van VUB ooit: ‘Reis naar het einde van de nacht is het beste van wat Lauwaert ooit gebracht heeft’. Het past volledig bij de roeste tegendraadsheid van zijn acteurschap. Céline is een auteur van deze tijd. Zijn boek is een en al protest tegen oorlog en geweld. Lauwaert wordt door een gelijkaardig motief gedreven. Zijn vertolking van dit meesterwerk van de wereldliteratuur is dan ook een protest tegen zowel de banaliteit als de wreedheid van de bestaande realiteit. Een ruige weerbarstigheid met tederheid in de schaduw. 
 
 
 
Reis naar het einde van de Nacht. Guido Lauwaert. Naar de gelijknamige roman van Louis Ferdinand Celine. In De Cultuurloft. Tentoonstellingslaan 147. Gent. Dinsdag 9 paril 20 uur. 9 euro (1 drankje inbegrepen). Reserveren op 0486-72.45.82 of info@decultuurloft.be
 
 
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio