Catherine de Zegher wordt nieuwe directeur van Museum voor Schone Kunsten Gent

 Catherine de Zegher wordt nieuwe directeur van Museum voor Schone Kunsten Gent

Foto: if

Gent - Catherine de Zegher wordt vanaf 1 november de nieuwe directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK). Ze volgt Luc Vanackere op die recent zijn ontslag indiende.

 Catherine de Zegher is momenteel directeur van de vijfde Moskou Biënnale (Rusland) en ook curator van het Australisch Paviljoen (Simryn Gill) in de 55ste Biennale van Venetië. Vanaf 1 november 2013 wordt Catherine de Zegher de nieuwe directeur van het MSK Gent.

 
Van 2011 tot 2012 was ze artistiek directeur van de 18de Biënnale van Sydney (Australië). In 2010 maakte ze in het Museum of Modern Art in New York de grootschalige overzichtstentoonstelling over tekenen in de 20ste eeuw: On Line. Drawing Through the Twentieth Century, die tot beste museumtentoonstelling en catalogus werd uitgeroepen door AICA (International Association of Art Critics).
 
Daarvoor was Catherine de Zegher directeur van Tentoonstellingen en Publicaties bij de Art Gallery of Ontario in Toronto (Canada), waar ze de herinstallatie van de collectie superviseerde, na de renovatie van het museumgebouw door Frank Gehry. 
Internationaal verwierf ze vooral faam als directeur van The Drawing Center in New York van 1999-2006.
 
Voor haar vertrek naar Noord-Amerika, tussen 1987 en 1998, was Catherine de Zegher directeur van Kunststichting Kanaal in Kortrijk, waar ze de baanbrekende tentoonstelling maakte Inside the Visible. An Elliptical Traverse of 20th-Century Art in, of, and from the Feminine, die getoond werd in de ICA Boston, de Whitechapel in London, en de Art Gallery of Western Australia in Perth. In 1997 was ze curator van het Belgisch Paviljoen in Venetië (Thierry De Cordier). 
 
Van 1986-2004 was Catherine de Zegher lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Ze werkte voor de Provincie West-Vlaanderen van 1982 tot 1987 in de afdeling Kunstpatrimonium in Brugge. Daarvoor deed ze archeologisch onderzoek voor verschillende Belgische universiteiten. Ze studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Gent.
 
Van AICA (International Association of Art Critics) en AAMC (Association of Art Museum Curators) ontving Catherine de Zegher de laatste tien jaar diverse prijzen voor haar tentoonstelligen en boeken. Ze is de auteur en uitgever van vele boeken, waaronder Women Artists at the Millennium. Momenteel bereidt ze haar boek voor van essays over hedendaagse kunstenaars: Women’s Work Is Never Done.
 
Parallel met de internationale scope van haar carrière is ze ook steeds gehecht gebleven aan België en de Belgische kunst. 
 
 Catherine de Zegher staat bovenop het beleid van van het Museum voor Schone Kunsten van de Stad  ook in voor de nationale en internationale profilering, geeft leiding aan verschillende operationele diensten en vertegenwoordigt het museum in verschillende overlegorganen, stuur- en werkgroepen. Ze heeft bovendien de opdracht om het MSK als stadsdienst om te vormen tot een onderdeel van het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten.
 
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio