Gents duo bereidt gezinnen voor op verre reizen met kinderen

Foto: David Van Hecke

Gent - Verre reizen maken met kinderen hoeft geen utopie te zijn. Daarvan zijn Gentenaars Marie Mattelaer (44) en Sylvie D'Hoore (41) alvast overtuigd. Daarom richtten ze De Dansende Kameel op, een reisconcept waarbij ouders en kinderen samen de wereld ontdekken.

 Naar Thailand, Cambodja, Bali, India of Marokko reizen mét kinderen, het lijkt voor veel mensen een droom waar ze vaak niet aan durven beginnen. Omdat er geen tijd is om zo'n verre reis voor te bereiden. Of omdat het onbekende soms afschrikt.

Onnodig vonden Marie Mattelaer en Sylvie D'Hoore, twee vriendinnen en zelf mama van respectievelijk vier en drie kinderen tussen 8 en 17 jaar die al jaren door de reismicrobe gebeten zijn.

,Naar een land gaan met een totaal andere cultuur is een ervaring die je als gezin nooit vergeet', vertelt Sylvie. 'Maar het klopt natuurlijk wel dat je het met kinderen op een andere manier moet aanpakken. Niet rushen van het één naar het ander, verhalen vertellen op kindermaat, hen spelenderwijs laten kennismaken met alles wat een cultuur anders maakt, enz...' Omdat de voorbereiding van zo'n reis heel veel tijd in beslag neemt en Marie en Sylvie hun ervaringen en manier van reizen graag wilden delen, bundelden ze hun kennis in een kindvriendelijk reisconcept waarvan de naam alleen al tot de verbeelding spreekt: De Dansende Kameel.

'De bedoeling is heel eenvoudig', zegt Sylvie. 'Andere gezinnen dezelfde ervaringen laten beleven. Daarom stippelen we nu ook reisroutes uit voor andere reizigers, bedenken we leuke activiteiten voor zowel kinderen als ouders en zoeken we de meest charmante hotels en accommodaties. Bovendien testen we alle routes ook eerst zelf uit. Voor de finale afhandeling van de reis en alle nodige formaliteiten werken we samen met het Gentse reisbureau Omnitravel aan de Kortrijksesteenweg. Daar waren ze meteen weg van het concept, vooral omdat reizen met kinderen heel erg in de lift zit.'

 
Totale onderdompeling
 
Ontbijtpannenkoekjes maken in Marokko, zwemmen met olifanten in Thailand, leren vliegeren tussen de rijstvelden op Bali, verstoppertje spelen tussen de tempels van Angkor in Cambodja of  een fotozoektocht doen rond de Taj Mahal in India. Het zijn maar een paar voorbeelden van activiteiten die Marie en Sylvie in de reisroutes van De Dansende Kameel verwerken.
 
'Bedoeling is dat mensen, naar welk land ze ook gaan, helemaal ondergedompeld worden in de cultuur van dat land', zegt Marie. 'Wij willen bijvoorbeeld dat de kinderen in elk land hun naam leren schrijven in de plaatselijke taal. Het Arabisch, het Thai, het Balinees, ... die rare lettertekens spreken op zich al tot de verbeelding. Daarnaast vinden wij het ook fijn om kinderen de traditionele gerechten te leren klaarmaken of hen te laten kennismaken met alle culturele details: offergaven maken, Balinees dansen, schaduwpoppen knutselen, hennatattoos laten zetten, zwemmen met dolfijnen, enz... Bovendien maken Sylvie en ik voor elk kind een persoonlijke reisgids waarin alles over het land op kindermaat wordt uitgelegd. Dat doen we ook altijd voor onze eigen kinderen. Waar ligt het land? Is er een koning of een president? Wat is een regenseizoen? Waarom mag je niet met je voeten naar een boeddhabeeld wijzen? In de reisgids is ook een dagboek verwerkt waarin ze alles wat ze beleven, kunnen neerschrijven, souvenirs kunnen plakken, enz... Dat levert meteen een mooie herinnering op voor na de reis.” 
 
Voor alle leeftijden
De rondreizen van De Dansende Kameel zijn bedoeld voor individuele gezinnen maar wie graag samen reist met andere bevriende gezinnen kan ook een eigen groep samenstellen. De programma's zijn sowieso geschikt voor kinderen van alle leeftijden. 'In principe richten we ons op kinderen vanaf zes jaar' zegt Marie. 'Omdat kinderen vanaf die leeftijd voldoende kennis hebben om de reisgidsen te begrijpen en ermee aan de slag te gaan. Jonger kan uiteraard ook, dan is er gewoon wat meer begeleiding nodig van de ouders. Voor tieners worden dan weer andere of aangepaste activiteiten voorzien. En ook de volwassenen worden niet vergeten. Op bewust reizen staat immers geen leeftijd.' 
 
Investering in herinneringen
Aan dergelijke reizen hangt natuurlijk een kostenplaatje vast. Sylvie: 'Met een gezin op reis gaan, is nooit goedkoop. Maar we proberen de kosten zoveel mogelijk te beperken, net zoals we dat bij onze eigen reizen doen. Wij bieden een totaalpakket aan met heel veel activiteiten die in de prijs zijn begrepen zodat je in principe ter plaatse niet al te veel meer moet betalen. Bovendien zijn bijvoorbeeld Aziatische landen absoluut niet duur. Voor een lunch betaal je soms amper 5 euro per persoon. De vliegtickets nemen altijd grootste hap uit het budget, maar wie vroeg genoeg boekt – soms zelfs tien tot elf maanden op voorhand - kan ook vaak een mooie deal doen. Je kan het ook zo zien: het is een investering in mooie herinneringen en onvergetelijke ervaringen. En bovenal heb je op zo'n reis nog eens veel tijd voor elkaar, iets wat we in de drukte  van de dag wel eens te kort komen.'
 
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio