Een koffie drinken in de HEMA is als balletjes eten in de IKEA

Na een wel heel erg amusante trip langs de Gentse Winterfeesten _ bijna schreven we kerstmarkt! _ zijn de dames die voor gentenaar.be op donderdag de rubriek Koffieklets vullen, weer in hun gewone doen. Nathalie De Neve trok naar de Hema. Iets te vroeg voor haar date in het restaurant, dus huppelde ze nog even door het gelijkvloers om een mandje te vullen. Maar daarna: langs de draaitrap naar boven, eerste verdieping, waar het totaal vernieuwde restaurant nu al een paar weken open is. Met terras en uitzicht op de Korenmarkt.

'Juicht ende zingt! De HEMA op de Korenmarkt is helemaal vernieuwd ende blinkt!' Mij was het heuglijke nieuws in de drukte der dingen helemaal ontgaan maar natuurlijk onze koffiekletschef niet. Prima moment volgens hem voor een koffieklets in het eveneens vernieuwde ‘buffet’ op de eerste verdieping, met zicht op de Korenmarkt.

De eerste verrassing spot ik al van ver. Een terras op die oude vertrouwde en vandaag extra uitnodigende luifel! Wat een verbluffend goed idee. Hier kan je binnenkort het gewoel ontstijgen en het hart van de stad overschouwen, vanuit een rustgevende hoogte. En als ik me even snel oriënteer, steevast in de zon vanaf de middag want het terras geeft uit op het zuidwesten. Als ze schijnt natuurlijk. 
 
In het buffet geraken is een uitdaging. Ik moet namelijk nog door de blinkend nieuwe winkel. En alles staat op een andere plaats! Nog snel even keukenhanddoeken kopen, resulteert in de aanschaf van een handtas, een onderjurk, fietslichten, twee soorten nagellak, jeansbroekje voor de jongste en kerstversiering… Hun retailconcept mag dan duidelijk geslaagd zijn, ik kom hier de eerste tijd niet meer, hetzij geblinddoekt!  
 
Vele euro’s lichter ga ik op zoek naar dat ‘bakkie’ troost op de eerste verdieping. En meer, want het is lunchtijd en ik heb hier afgesproken met de zelf nieuwsgierige koffiekletschef. We kijken rond in opperste goedkeuring. Alles lijkt te kloppen. De kleuren, de geuren, de verlichting, de tekeningen en bijhorende teksten op de muur… Alles oogt fris en vrolijk. Alles zingt biologisch, vers en zoals bij moeder thuis. Het verweerde meubilair is de deur uit en wit overheerst. 
 
En dan is het daar… Het overvalt me plots: het IKEA gevoel... Je weet wel: een verpletterende indruk van orde, overzicht, structuur en efficiëntie. Alles staat op de juiste plaats, heeft een creatieve touch en een niet onaardig design en de prijzen laten je schipperen tussen aangename verrassing en argwaan. Eén euro voor een ontbijt met croissant en koffie? Halve euro voor een appelsiensap erbij? Als alles zo weinig kost in aanmaak, waarom betalen wij dan doorgaans zoveel?
 
Een en ander wordt natuurlijk al gauw duidelijk. Een buffetformule betekent minder personeel, minder gedoe en dus ook minder kosten. Het eten is lekker, maar echt dure ingrediënten moet je hier niet verwachten. De muffins zien er fantastisch uit maar meer dan bloem, boter, eieren, suiker met een warme spot erop is het natuurlijk niet. Terug dat IKEA gevoel, maar dan wanneer je dat mooie kastje daadwerkelijk in elkaar vijst en je plots weet waarom je zo weinig hebt betaald. 
 
Toch, mijn broodje surinaamse kip is overheerlijk. 3,5 EUR voor een exotisch stukje stokbrood. Mijn tafelgenoot eet een gehaktbal voor 5 EUR en geniet van deze toch wel ‘serieuze’ maaltijd. Op een lege maag kan je toch niet onverdroten achter het nieuws aan, nietwaar?
 
En de koffie. Alweer is het de aanpak die wel moet verblijden. Keuze tussen twee soorten HEMA koffie (espresso of cafe creme), een chocomelk en acht zetwijzen (koffie klein, koffie normaal, espresso, koffie verkeerd, cappuccino klein, cappucciono normaal, chocomelk en heet water, voor thee). Vers gemalen koffie welteverstaan. Voor het geluid alleen al zou je betalen. En geen ober maar een machine. Je pakt zelf je tas, kiest en wacht. Zoals je het thuis zou doen. En daar zit het hem. Je voelt je thuis, sans gène, het is er gezellig en voor je het weet, word je deel van dit frisse en duidelijke concept. De koffie smaakt overigens prima. Meer dan goed genoeg en al zeker voor de prijs die je hier betaalt. 
 
Het terras kunnen we nog niet op tijdens deze ‘housewarming’  dagen. Een goede reden dus om terug te komen en met mijn zelfgemalen koffie van een euro de andere duurdere koffiezaken te overschouwen, daar beneden, gezeten in de zon. Rest mij enkel tegen het voorjaar vleugels te kweken, zodat ik er heen kan vliegen en niet door de winkel moet…
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio