Voor mij een koffie aub.

Gentenaar.be heeft een aantal dames die voor de rubriek Koffieklets op zoek gaan naar plekken waar het leuk bijkletsen is. Bij voorkeur bij een koffie. Maar die menukaarten van koffiehuizen worden alsmaar ingewikkelder. En hoe weet je als leek wat je moet bestellen? Liliane Vandenheede probeert door het koffiebos de bonen te zien en vroeg advies aan professional Katrien Pauwels van Or koffie.

 Katrien runt samen met echtgenoot Tom een koffiebranderij, een trainingscentrum voor barista’s en twee koffiebars. Ze was ook één van de eerste barista’s van het land. Een absolute kenner voor wie de beste koffie vinden een levensdoel is.

 
Espresso
De code is 20 gr voor een dubbele espresso, een juiste espresso wordt altijd via een dubbele portafilter gezet. 
23 - 28 sec
9 - 10 bar
92,5 °C maximum want anders verbrandt de koffie
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie) wordt water van zo'n 92,5 °C door de koffie gestuwd bij een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
Een goeie espresso herken je aan het laagje bruine crème die door de druk uit de koffie wordt geperst. In die crème zitten vetten en suikers.
 
 
Afgeleiden van de klassieke espresso zijn
 
Ristretto
Een Ristretto bevat minder water dan een espresso, zo’n 15 à 20 ml water, terwijl een espresso 30 à 40 ml water bevat. De hoeveelheid gemalen koffie is bij beide variaties gelijk maar doordat het water korter in aanraking komt met de gemalen koffie, komt er minder cafeïne vrij, en relatief meer smaakdragers  zoals oliën en gekaramelliseerde suikers. Een Ristretto heeft dan ook meer smaak en aroma da een  espresso.
 
Americano
Een Caffè Americano is net het omgekeerde van een ristretto. Het is een espresso die aangelengd wordt met heet water. Voor 30/40 ml  espresso wordt 90ml heet water toegevoegd. De Americano zou ontstaan zijn in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, er werd heet water bij de espresso gegoten zodat de Amerikaanse soldaten koffie konden drinken die leek op die van thuis.
 
Cappuccino
En neen, de cappuccino komt niet uit Italië maar oorspronkelijk uit Wenen: de Kapuziner Kaffee. In Wenen schenkt men de koffie meestal met hete melk, al dan niet opgeschuimd. Een cappuccino is voor een Weense koffieliefhebber een Melange. Hoeveel melk er bij de koffie moet wordt duidelijk gemaakt door naar de kleur van de habijt van een monnik te verwijzen. Zo wordt een koffie een Franziskaner als er veel melk in de koffie komt. Terwijl een Kapuziner met minder melk op een donkerbruine pij lijkt. Cappuccino zou dan naar die Kapucijnen refereren. 
Een Italiaan zweert bij een cappuccino in de ochtend en het zijn puristen die beweren dat dit godendrankje alleen bij het ontbijt mag. Voor ons mag het op elk moment van de dag of nacht. In een cappuccino zitten gelijke delen melkschuim, gestoomde melk en espresso.  Cacaopoeder of kaneel over het schuim strooien is not done voor de echte barista want hierdoor verdwijnt het schuim sneller.
 
Caffé Latte`
Een Caffé Latte is eigenlijk een espresso met warme melk of zoals de Fransen hem graag willen een Café au lait. Een latte wordt in een glas geserveerd. 
 
Flat White
Een latte krijg je in een glas, en de Flat White komt in een kopje. Vaak gaan in een  Flat White twee shots espresso. Ook de hoeveelheid melkschuim verschilt, bij een Latte hanteer je 10 millimeter schuim, bij een cappuccino 15 millimeter, en bij een Flat White slechts 5 millimeter. Het verschil zit hem bovendien in het soort schuim: bij een cappuccino gebruik je het schuim van de opgestoomde melk. Bij de Flat White gaat het om de microschuim, oftewel de stevige, opgeklopte melk van de bodem van het melkkannetje.
 
 
Mocha
Dat chocolade en koffie eigenlijk voor elkaar gemaakt zijn bewijst de Caffe Mocha. De naam verwijst naar de havenstad Mocha in Yemen, vroeger een belangrijk centrum voor de koffiehandel. In de Mocha komt een dubbele shot espresso, een scheutje chocoladesiroop en een laagje gestoomde melk.
 
 
Viennois of een Weense koffie 
Een shot espresso, gestoomde melk en een toef slagroom.
Een variant hierop is de Café Liègeois gemaakt door een espresso te mengen met Sirop de Liège en ijs en slagroom. Na de slag om Luik in WOI werd dit dessert omgedoopt tot Café Liègeois om de Oostenrijkse vijand zo snel mogelijk te vergeten.

En wat is nu eigenlijk een slow coffee.
Een espresso en de variaties erop zijn snelle koffies omwille van de snelle doorlooptijd van het water. De nieuwe specialty coffees zijn lichter gebrand en de smaak komt beter tot recht met een trage doorloop van het water. En wat veel filterdrinkers niet weten is dat filterkoffie meer cafeïne bevat dan een espresso omdat het water trager doorloopt en dus ook meer cafeïne uit de koffie trekt. De slow coffee of filterkoffie van vandaag heeft dus niets te maken met de bittere filters uit grootmoeders tijd. 
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio