STRAFSTE GENTENAAR. Felix van Groeningen wint in de categorie MEDIA&ENTERTAINMENT

GENT - Jan Matthys, Felix van Groeningen en Wietse Tanghe. Tussen hen ging het in de categorie MEDIA&ENTERTAINMENT van de Strafste Gentenaar. Felix van Groeningen haalde de meeste stemmen. Omdat hij in de VS zit voor de uitreiking van de Oscars over anderhalve week, stuurde Felix ons het filmpje onderaan dit artikel.

Felix van Groeningen werd in 1977 geboren in Gent, en woont sinds goed 7 jaar in Antwerpen. ,Maar  toch is Gent nog enorm belangrijk voor mij' , zegt hij. 'Mijn beste vrienden wonen er, het productiehuis waar ik voor werk, is daar en ik ben een Buffalo. Ik kom nog een paar keer per week naar Gent en voel me een fiere Gentenaar. Het rare is dat ik Gent eerst heb moeten verlaten, om het daarna weer graag te leren zien. In die zin is het een enorm grote inspiratiebron', aldus van Groeningen, wiens vader jarenlang café Charlatan uitbaatte.
 
 Ondertussen is bekend dat van Groeningen volop werkt  aan zijn vijfde film Belgica, een film die gebaseerd is op wat er in en rond de Charlatan leefde. Gisteren nog raakte bekend dat Matthias Schoenaerts één van de hoofdrollen in de film zal spelen.

Steve + Sky

Van Groeningen studeerde af aan het  KASK in Gent in 2000. Voor zijn debuutfilm Steve + Sky met onder andere voormalig model Delfine Bafort en de Vlaamse acteur Titus De Voogdt kreeg hij de Plateauprijs 2004 voor de Beste Belgische Film. Volgde daarna in 2007  Dagen Zonder Lief, met onder meer An Miller, met muziek van Jef Neve.

Met de verfilming van het boek De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst raakte Felix van Groeningen bij een veel breder publiek bekend. De film werd in mei 2009 geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs van het Internationaal Filmfestival van Cannes. Daar won De helaasheid der dingen de Prix Art et Essai, een onderscheiding van de organisatie die 3.000 onafhankelijke bioscoopzalen wereldwijd groepeert. Van Groeningen haalde er met zijn cast de stunt uit om naakt op de Croisette te fietsen.

Oscar?

Op het Filmfestival van Gent won hij de Jo Röpcke Award 2009.
Drie jaar later, in 2012 opende Felix van Groeningen in zijn geboortestad het Filmfestival met zijn vierde film The Broken Circle Breakdown, een country-film met in de hoofdrollen Johan Heldenbergh en Veerle Baetens. Het aantal prijzen en nominaties dat hij daarvoor al kreeg is nog moeilijk bij te houden. Op zondag 2 maart weten we of de film de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film weet te verzilveren.

 

Meer over de Strafste Gentenaar in de Gentenaar van donderdag 20 februari 2014. Of op www.strafstegentenaar.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio