Professoren geven een staande ovatie voor postuum eredoctoraat aan Gerard Mortier

Foto: Rudy Tollenaere

Gent - De Gentse universiteit reikte vandaag, 21 maart 2014, de verjaardag van de UGent, postuum een eredoctoraat uit aan Gerard Mortier, de internationaal vermaarde operadirecteur die recent overleed. Een zo goed als volle aula in de Voldersstraat ging spontaan rechtstaan om te applaudisseren toen rector Anne De Paepe het eredoctoraat overhandigde aan Jan Vandenhouwe, assistent van Gerard Mortier in Gent, en zijn muziekdramaturg in Parijs.

Net daarvoor had professor Daniël Biltereyst tijdens zijn lofrede een aantal markante zaken over Gerard Mortier gezegd: ,Toen ik hem in oktober vroeg of hij het eredoctoraat wou aanvaarden schreef Gerard Mortier in een eerste reactie dat hij vereerd was dat hij aan zijn universiteit eredoctor kon worden. Hij schreef ook: ik hoop aanwezig te kunnen zijn op de uitreiking, maar ik speel momenteel Russische roulette met mijn ziekte', aldus Mortier in zijn eerste antwoord.

Biltereyst, die Mortier een gezaghebbende publieke intellectueel noemde,  ging verder: 'Gerard Mortier beloofde ook dat hij een dankwoord zou sturen, maar dat is er nooit gekomen' aldus Biltereyst, die nog één anekdote meegaf: ,Toen ik hem vroeg een curriculum vitae op te sturen, antwoordde hij: ,die heb ik niet, maar wellicht is er op het internet wat bruikbaars te vinden.'
 Mortier was niet alleen student aan de UGent, hij leerde er ook professor Jan Briers kennen, bij wie hij later ging werken voor het Festival van Vlaanderen. Later gaf Mortier ook nog jarenlang onbezolgdigde gastcolleges aan de UGent.

 

 

Naast Mortier kreen nog een aantal wetenschappers die uitblinken in hun vakgebied een eredoctoraat:  Francis Halzen, Marc Vidal, Harrison Barrett, Shaker Zahra en Walter Lorenz. Shaker kon om gezondheidsredenen niet aanwezig, maar sprak een videoboodschap in en liet zijn eredoctoraat afhalen door zijn vrouw.
 

 

 

 

De UGent nam enkele weken geleden nog een interview af van Gerard Mortier in het kader van haar Dies Natalisviering. Mortier was namelijk door de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen voorgedragen voor een eredoctoraat. Het interview is opgenomen achteraan het programmaboekje van de Dies Natalis; U kan het hier lezen.

 

 

De promotoren van de UGent stellen elk hun wetenschapper die ze voordroegen voor een eredoctoraat in een filmpje voor; U kan die hieronder bekijken.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio