Du Progrès: Vaste waarde op Korenmarkt is opnieuw open

Een aantal dames trekken door Gent om voor Gentenaar.be leuke plekken te zoeken om bij te kletsen. Bij grote voorkeur bij een koffie, al durven ze soms voor iets meer gaan. Bijvoorbeeld, op het moment dat een oud gekend huis, dat even dicht ging voor grondige renovatiewerken, opnieuw open is: Du Progrès.

Voor een goeie steak met een lekker sausje moet je bij ‘de Progrès’ zijn dat weet elke Gentenaar. Al in mijn studententijd was restaurant du Progrès een begrip. Een beloning na de examens? Ouders op kotbezoek? Een uitstapje op zondag en geen zin om te koken? één adres.

Lang voor pop-up restaurants en trendy eethuisjes was er deze vaste waarde op de Koornmarkt. Drie generaties De Baets allemaal gebeten door de horecamicrobe. Grootvader startte een café met een biljart, vader De Baets voerde dagschotels in en zoon Johan maakte er een echte brasserie van. ‘Het zit in de genen van de familie maar toch hoop ik dat mijn nu 4-jarige zoon voor een andere stiel kiest ‘ lacht Johan.

Karakter

Maar de trouwe klanten van Du Progrès moeten zich geen zorgen maken. Een paar weken geleden kreeg het restaurant een nieuw kleedje dat toch zeker weer tien jaar moet mee gaan, verklapt hij me. Geen loungesfeer maar een gezellige brasserie met veel van het authentieke karakter van de vroegere zaak.

Interieurarchitecte Heidi Wille zorgde voor het ontwerp met warme vloeren en veel gouden en donkere accenten. De originele lambrisering en spiegels bleven bewaard, nieuwe poten onder de tafels, de originele stoelen werden herschilderd en aan de wanden hangen grote foto’s van de vroegere Koornmarkt. Op één ervan zie je nog het originele winkelpui, blijkt dat Du Progrès vroeger een slagerij was.

LEES OOK: Gentenaar.be schuimt heel de Gentse koffiescene af: de andere adressen

Johan: ‘we zijn nu twee weken open en ik zou wel onmiddellijk reactie krijgen van mijn vaste klanten als er iets fout zit.’ En die trouwe klanten zijn er nog, oudere dames die elke dag hun dagschoteltje komen eten sinds de tijd van vader De Baets.  Ook het personeel is een vaste waarde, een iemand werkt er al 30 jaar.

Veel toeristen natuurlijk, zeker sinds het restaurant door Tripadvisor geklasseerd werd als tweede beste restaurant voor reizigers in Gent. Naast steak en côte à l’os wordt de Gentse waterzooi hier dagelijks klaargemaakt en onlangs mocht Johan nog zijn recept presenteren in Dagelijkse Kost. 

En dan is er natuurlijk koffie, ook al een lange traditie ten huize van Du Progrès. Zo’n dertig jaar geleden trok grootvader Debaets naar het verre West-Vlaanderen om daar een eigen koffiemengeling te kiezen. Nog steeds wordt diezelfde koffie dagelijks geserveerd, een zachte romige  Braziliaanse Arabicakoffie met een extra flavour touch van Keniaanse bonen en Guatemala koffie. 

‘We kiezen zelf de plantages en branden hier de koffie al drie generaties lang’ vertelt Kristof van Carantos in Blankenberge. Gepassioneerde koffiebranders waar zelfs de boekhoudster en de technieker een baristacursus volgden. 

Koffie drinken met op zonder pannenkoek kan de hele namiddag bij Progrès. 
‘Liefst met wat meer bomen op het plein zoals vroeger want nu is dit maar een dor plein’ besluit Johan Debaets.

Restaurant Du Progrès
Korenmarkt 10, 9000 Gent
09 225 17 16
www.duprogres.be
Elke dag open van 11u tot 22u behalve op dinsdag en woensdag

 

LEES OOK: Gentenaar.be schuimt heel de Gentse koffiescene af: de andere adressen

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio